Дзя Пейсин: Ако не бяхме посетили Казанлък, все едно не сме видели България

Китайска парламентарна делегация посети Казанлък. Тя бе водена от Дзя Пейсин – член на Постоянния комитет на Общокитайското събрание на народните представители, председател на Групата за развитие на парламентарните контакти с Европа и зам.-председател на Комисията по външни работи. Делегацията е на посещение в България по покана на депутата от Европейския парламент и зам.-председател на делегацията на ЕП за връзки с Китай Илиана Иванова. Целта на визитата в България е да се потвърди важното значение, което нашата страна придава на по-нататъшното развитие на традиционно приятелските отношения с Китай, като се постави акцент върху възможностите за разширяване на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, търговията, инвестициите и туризма.

В Казанлък китайските парламентаристи, които са първи път са в България, бяха посрещнати от кмета на община Казанлък Галина Стоянова, областния управител на област Стара Загора Недялко Недялков, заместник-кметовете на община Казанлък Петър Косев и Лилия Цонкова.

По време на срещата кметът Стоянова представи община Казанлък с нейното икономическо, социално, културно развитие, административната структура и особеностите, които правят региона уникален и привлекателен като туристическа дестинация. Тя подчерта значението, което общината придава на връзките с Китай, като сподели и поканата от град Дзинан за побратимяване с Казанлък. Дзя Пейсин сподели, че делегацията е у нас поради интереса от страна на Китай към България и желание за задълбочаване на контактите между двете страни, за установяване на още по-динамични връзки в различни сфери като култура, туризъм, икономика, търговия.

Изключителен интерес проявиха членовете на делегацията към административното устройство на общината, взаимоотношенията местна власт – областна администрация -централна власт, съставянето на бюджета на една община, реализацията на проекти и споделиха как тези неща са организирани и действат в Китай. Разглеждайки забележителностите на града – Исторически музей „Искра“, Музея на розата, Казанлъшката тракийска гробница, водени от директора на музея Момчил Маринов, гостите останаха очаровани от богатото културно-историческо наследство, както и от природните дадености на територията на общината. Именно по този повод ръководителят на делегацията г-н Пейсин възкликна, че ако не бяха посетили Казанлък, все едно, че не са видели България. Народ, наследил такава цивилизация като тракийската, има сериозен потенциал и огромни възможности за развитие в бъдеще, добави той.

Кметът Галина Стоянова подари на Дзя Пейсин кристална роза, мускал с розово масло и продукти на основата на розово масло. Придружаващите го лица също получиха подаръци, които да им напомнят за уникалната маслодайна роза и богатата култура, съхранявани в Долината на розите и тракийските владетели. От своя страна високопоставеният гост подари на кмета на община Казанлък красив шал, върху който топли цветове чертаят Пътя на коприната.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram