Деца от Казанлък с иновативно изобретение за по-зелена градска среда

Казанлъшкият ученически клуб „Млад конструктор” разработва зарядно устройство под формата на динамо, което преобразува физическата енергия в електрическа като предлага на ползвателите си пълна независимост от електрическата мрежа при зареждането и използването на различни мобилни устройства и компютърни системи. Зарядното ще бъде поставено на публично място, за да се възползват всички казанлъчани от иновацията за по-зелена и технологична градска среда, информираха от Екологично сдружение „За Земята“.

Предстои разработката на младите конструктори да бъде поставена в двора на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов”, където учат децата-новатори. Зарядното им устройство ще съчетава достъпа до интернет, подсигурен от надеждно захранване, природосъобразния начин на живот и активното движение в градска среда.

Сред другите потенциални приложения на проекта „Динамо” е възможността за обособяване на енергийно независимо работно място, което да гарантира по-здравословен начин на работа, дори ако пространството се ползва веднъж седмично от служителите.

Проблемите, чието решение търсят участниците в клуб „Млад конструктор” начело с автора на идеята и техен ръководител инж. Даниел Илиев, са много и от различен характер. От относително ниската издръжливост на батериите на съвременните мобилни апарати и липсата на зарядни устройства в градска среда до слабата физическа активност на днешните хора, най-вече младите – основната група, която създателите на динамото се надяват да привлекат към новия начин на спортуване

Учениците от „Млад конструктор” вече мислят за втория етап от своя проект, а именно – как да осигурят средства за закупуването на монитори и изработването на по-сериозен софтуер за работа на информационната система на зарядното устройство. Децата мечтаят и да инсталират своята иновативна разработка в библиотеки, информационни центрове и офиси, в които все по-често служителите прекарват часове наред пред компютър „Необходимостта да бъдеш онлайн без контакти и кабели, съчетана с удоволствието да спортуваш на открито – ето това предлагаме”, твърдят децата-техници.

Проектът за мобилно зарядно устройство в Казанлък се реализира с финансов ресурс от тазгодишното издание на конкурса „Направи си сам”, след като през март се нареди сред победителите. Конкурсът за малки зелени идеи „Направи си сам” предостави микрогрантове на 24 зелени инициативи в цялата страна. „Направи си сам” подпомага гражданските зелени проекти и се организира от екологично сдружение „За Земята”.

 

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram