Депутатът от БСП Донка Симеонова се отчита преди втората сесия на 44-то народно събрание

Депутатът от 27 Старозагорски многомандатен избирателен район от БСП Донка Симеонова се отчита за дейността си преди началото на втората сесия на 44 Народно събрание. Тя публикува информация за свършеното досега на Фейсбук-страницата си.

Симеонова благодари за съвместната работа на всички, като изразява надежда, че заедно със съмишленици и избиратели ще да продължи работата си като народен представител в ползотворно сътрудничество.

Предлагаме обобщения отчет на Донка Симеонова:

 

Скъпи приятели,

Преди да започне втората сесия на 44 НС се чувствам  длъжна да ви обобщя дейността си  за първия парламентарен сезон, като народен представител  от 27-ти Старозагорски многомандатен избирателен район. Както знаете  участвам в Комисията по образованието и науката. Съвносител съм на няколко законопроекта и проекта за решения:

  • Законопроект за изменение и допълнение на Закона за предучилищното и училищното образование;
  • Законопроект за допълнение на Закона за развитието на академичния състав в Република България;
  • Законопроект за изменение и допълнение на Закона за храните
  • Проект на решение за спиране преизчисляването на основното месечно възнаграждение на народните представители;
  • Законопроект за изменение и допълнение на Гражданския процесуален кодекс;
  • Проект на решение по искане за предсрочно освобождаване на г-н Димитър Борисов Главчев от поста Председател на Народното събрание;
  • Проекти на решения във връзка с разисквания, питания, създаване на временни комисии за проучване на случаите на неизплатени заплати и за установяване на пропуските и нарушенията в дейността на Агенция „Пътна инфраструктура“ и бившата Национална компания „Стратегически инфраструктурни проекти“ при провеждането и изпълнението на процедури по изграждане на магистрали и пътища.

В 44 НС съм и зам.-председател  на Групата за приятелство България – Испания и член на групите за приятелство България – Великобритания, България  –  Германия, България – Русия, България  – Австрия.

Един от акцентите  в дейността на ПГ „БСП за България” е да променим Закона за предучилищното и училищното образование.

Заедно с колегите ми от БСП в Комисията по образованието и науката сезирахме  Конституционния съд с искане за обявяване на противоконституционност на текстове от Закона за предучилищното и училищното образование. Внесохме конституционна жалба със 71 подписа. Атакувахме над 30 члена от Закона.

За нас, депутатите от БСП, държавните образователни стандарти трябва  да бъдат публикувани, съгласувани, приети в НС, за да гарантират устойчивост в образователната система. Стандартите – за учебен план и за учебното съдържание,  трябва да се приемат като приложение към закона. Недопустимо  е учениците от 6-и и 7-и клас да не учат Българско средновековие, да не знаят кой е цар Симеон Велики, кой е княз Борис I, да не знаят какъв принос има България за световната култура и каква велика държава е била.

В началото на м. юни  БСП внесе в НС промени в Закона за предучилищното и училищното образование, за да може законодателните  „недъзи“ да бъдат поправени. На  21 юли бе дискутиран  Законопроектът на БСП за допълнение и изменение на ЗПУО. Промените, които предложи нашата Парламентарна група, са свързани с отговорността на държавата. Текстовете предлагат  по-добра регулация на отношенията в системата на образованието, произтичат от продължаващата дискусия и са провокирани от мнението на хората, които пряко изпълняват закона. Те с право определят процесите като хаос и безвремие с неясни нормативни изисквания, като отговорност без ясна определеност на права и задължения за директорите и учителите, нерегламентиран механизъм за сътрудничество между институциите, неосигурен финансов и човешки ресурс… и т.н. В същото това време агресията се увеличава в училище, броят на отпадащите ученици – също,  родителите – разтревожени, а учителите – угрижени, уплашени, унизени, уморени, изтощени до краен предел. Болка, гняв и безсилие  са вплетени в една безмилостна система на административни изисквания.

От парламентарната трибуна подчертах, че промените са нужни за: качество на образованието, за равен достъп на всички деца, за повишаване квалификацията и мотивацията на учителите, за по-добра образователна среда, за устойчивост на образователната система и т.н. Готови сме с всички законови средства да защитим достойнството и правото на българския учител да работи в спокойна подкрепяща среда. Но  още на първо четене нашите промени бяха отхвърлени. Убедени сме с множество учители и родители, че  темата за българското образование трябва винаги да бъде в центъра на обществения дебат.

 

В рамките на парламентарния контрол съм отправила  5 въпроса,  за които сте настоявали и вие, както и избирателите, с които съм се срещала и в резултат на проведените приемни:

  • 4 от въпросите ми са към министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, относно:
  • Наредбата за приобщаващото образование (обн. – ДВ, бр. 89 от 11.11.2016 г.). – отговор получих в пленарна зала на 23 юни 2017г. – http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/27782

 

 

  • политиката на МОН в подкрепа на училища в малките населени места. – писмен отговор получих на 21 юли 2017г. – http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/28053

 

  • статута, дейностите и условията на труд на училищните психолози и педагогическите съветници. – писмен отговор получих на 28 юли 2017г. – http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/28108

 

  • необходимостта от педагогически кадри в системата на образование. – писмен отговор получих на 28 юли 2017г. – http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/28109

 

 

  • Към Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството, относно изграждането на тунела под връх Шипка – отговорено ми бе на 14 юли 2017г. в пленарна зала – http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/27925

 

Все още очаквам да получа отговор от министъра на образованието и науката и на въпроса, който съм поставила на 29 юни 2017г.:

за изводите, които прави министерството и каква е ефективността от Наредбата за управление на качеството в институциите, издадена от министъра на образованието и науката http://www.parliament.bg/bg/topical_nature/27924

 

В приемните, които  проведох в:

  • Казанлък, съвместно с обществения посредник;
  • Николаево;
  • Мъглиж;
  • Павел баня и
  • в Стара Загора, съвместно с депутата Георги Гьоков,

изслушах с внимание и тревога вашите болки, дългогодишни  неразрешени обществени проблеми и лични въпроси. Някои от тях зададох на министри,  други въпроси отправих към местната власт, на трети, които зависят от други институции, ви показах варианти за  разрешаването им.  Вярвам, че ще продължите с вашата откровеност в срещите ни и с желанието да сте отговорни граждани с активна позиция.

За посочения период проведох срещи с  учители в Казанлък, Николаево, Мъглиж и Павел баня,  с жители на селата Бузовград и  Горно Черковище, с  представители на местното самоуправление  в Казанлък и Николаево и др.

Благодаря на общинските съвети на БСП и на структурите в партията за организираните срещи и приемни.

Безспорно срещите ми с избирателите  са невероятни, заредени с енергия и инициативност. Радвам се, когато участвам в различни събития в областта и имаме възможност да споделим идеи, да обменим опит и добри практики.

Полезно и ефективно  е взаимодействието с общинските съветници на левицата  в общините, вярвам, че посоката на съвместна работа е правилна  и  определя повече възможности за разрешаване проблемите на хората.

С оглед засилване на прозрачността в работата създадох и FB-страницата.

Благодаря на медиите, които популяризират дейността ми като народен представител. Ето тук: http://www.parliament.bg/bg/MP/2720/satr, всеки може да следи парламентарната ми и законодателна дейност, както и участието ми в парламентарния контрол.

В първата сесия на 44-тото НС законопроектите, внесени от нашата Парламентарна група, са 17 срещу само 9 на Министерски съвет. 335 са въпросите и питанията на нас, депутатите от „БСП за България”, срещу само 97 от ГЕРБ, а изказванията в пленарна зала са над 700. За нас тази сесия беше активна и много динамична, работата – отговорна и в изпълнение на предизборната ни програма.

Благодаря ви за срещите, инициативите, предложенията за законодателни промени и подкрепата!

Благодаря на всички приятели в социалната мрежа!

Продължаваме!

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram