Ден на Стара Загора

Защо именно тази дата е избрана за празник на областния град?

След епичния бой през 1877 г. Сюлеймановите орди опожаряват Стара Загора и избиват 1/3-та от жителите й. Много жени и деца са отвлечени в плен. Разрушени са над 2/3-ти от къщите на града. Оцелелите жители се разбягват кой където види – мнозина намират временен подслон в различни градове на Северна България.

Половин година по-късно, малко преди подписването на Санстефанския мирен договор, старозагорци започват да се завръщат. Намират града си в руини. Според свидетели – по улиците още се виждали кости и глави.

Общата беда мобилизира старозагорци и още в първите месеци след Освобождението те започват да изграждат града си отново.

През м. септември 1879 г. генерал-губернаторът на Източна Румелия Алеко Богориди издава специален прик?з „за въздигането на Стара Загора от пепелищата“. На 5-ти октомври същата година в присъствието на Алеко Богориди символично бил положен първият камък за възстановяването на Стара Загора. Мястото на събитието е днешният парк „Пети октомври“ в областния град. Днес там има малка паметна плоча, поставена непосредствено до паметника на падналите защитници на града в Старозагорската епопея.

Във връзка със 110-тата годишнина от освобождението на града, по предложение на историческия музей, Общинският съвет в Стара Загора гласува решение: 5-ти октомври, денят на полагането на основния камък, да се чества като Ден на Стара Загора. Така празникът е отбелязан за първи път през 1987 г. Оттогава всяка година по тържествен начин старозагорци отдават почит на първостроителите на града.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram