Ден на Европа

Денят на Европа е обявен на среща на високо равнище на Европейската общност през 1985 г. в Милано. Инициативата за честването му е свързана с изказването на министъра на външните работи на Франция Робéр Шумáн на 9 май 1950 г., с което се полагат основите на европейската интеграция.
Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“. „Европа няма да бъде изградена изведнъж или според един единствен план. Тя ще бъде изградена чрез конкретни постижения, които създават на първо място солидарност.“
Декларацията на Шуман се счита за първата стъпка към обединяване на европейските усилия в инициатива, която сега е прераснала в Европейския съюз.
Идеята за обединяване в Европа на двете ключови индустрии, чрез които се развива оръжейната индустрия, предполага създаване на гаранция за мир на континента. Тя принадлежи на Жан Моне – икономически съветник на френския външен министър.
През април 1951 г. е подписан договорът, който учредява първата Европейска общност – Европейската общност за въглища и стомана.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram