Ден за размисъл преди изборите

Днес е ден за размисъл преди насрочените за неделя местни избори.

Политическата агитация в деня за размисъл и в деня на изборите остава забранена. Остава забраната и за разпространение на резултатите от социологическите проучвания преди края на изборния ден.

Право на глас имат хората с българско гражданство, навършили 18 години, които имат регистрация по постоянен и настоящ адрес на територията на страната към 26 април, не са под запрещение и не изтърпяват наказание „лишаване от свобода“.

Българите с право на глас – 6 227 901 души по данни на ЦИК – ще дадат своя вот за кметове, кметове на кметства кметове за районни кметства и за общински съветници. В бюлетината за кмет има квадратче „не подкрепям никого“.

Тиражът на бюлетините, който е одобрен във връзка с подадените заявки на Общинските избирателни комисии, е 17 257 800. По отношение на общинските съветници тиражът на бюлетините е 6 900 600.

Гласоподавателите трябва да поставят знак „X“или „V“ със син химикал в квадратчето от избраната от гласоподавателя партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат.

Следва сгъване на бюлетината така, че да не се вижда как сте гласували. Член на СИК сверява номера на бюлетината и поставя втория печат върху нея. Гласоподавателят пуска бюлетината в избирателната урна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram