Ден за пикник

Международният ден на пикника – 18 юни, е сред странните празници в календара, който мнозина с удоволствие почитат.

Пикник е английска дума – picnic. Това е вид развлечение за топлите месеци, екскурзия, съчетана с почивка и ядене на открито – в парк или сред природата, в близост до водоем или река, преди или по време на театрално представление или концерт на открито.

Практиката да се правят пикници датира приблизително от началото на 19 век в Западна Европа.

Пикникът често е вид семейно или приятелско забавление, но може да бъде и романтична среща между двама души, както и голямо събиране като фирмен пикник

За пикника може да се носи предварително приготвена храна (сандвичи, салати, палачинки, консерви, студени меса, сладки, соленки, плодове и др.), а може да се носят и продукти (месни продукти, зеленчуци), които на място да бъдат приготвяни, обикновено изпичани на жив огън на скара или шиш.

В наши дни идеята на пикника не е толкова в храната, колкото в особената празнична атмосфера на яденето извън обичайната домашна среда. Пикникът се съчетава обикновено с лека дрямка под шарена сянка и/или забавни „зелени“ игри. Затова заедно със сандвичите в кошницата е хубаво да има и тесте карти, домино, федербал, въже за скачане и топка.

Сред необходимите вещи за организиране на пикник са: кошница за пикник, хладилна чанта, термос, съдове и прибори за еднократна употреба, несесер с прибори като ножове, тирбушон, отварачки и т. н. Има специални одеяла за пикник, които са с две страни, като страната, която е откъм земята, е гумирана и непромокаема. Подходящи са различни четива и игри за играене на открито.

В някои обществени паркове и ботанически градини може да има обособени зони за пикник, които включват беседки, дървени масички и столчета, шезлонги, кошчета за боклук, огнища, чешмички и тоалетни.

Първата употреба на думата „пикник“ е проследена до изданието от 1692 година на книгата на Тони Уилис „Origines de la Langue Française“, където се споменава наскоро появилата се дума pique-nique; това е първото срещане в писмен източник. С термина се обозначава събиране на група хора за обяд в ресторант , при което те си носят сами виното отвън. За дълго време се установява представата за пикника като ядене, на което всеки допринася с нещо, което е приготвил или купил сам.

За първи път на английски думата picnic се появява в писмо на Лорд Честърфийлд от 1748 г., който свързва пикника с игра на карти, пиене и разговори. Практиката на изисканите обеди на открито е била свързана и с почивката след лов, която датира още от средновековието.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram