Девета научна конференция ще се проведе в рамките на Празниците в Долината на тракийските царе

ИМ „Искра“ открива обновения Лапидариум с кът за работа с деца

В рамките на Празниците в Долината на тракийските царе ще се проведат няколко събития, свързани с ИМ „Искра”. На 28 август /петък/ от  12,30 ч. официално ще се открие деветата научна конференция „Проблеми и изследвания на тракийската култура” в залата за временни изложби на Художествена галерия – Казанлък. Тя ще продължи два дни, като в нея ще вземат участие над двадесет учени – археолози от НАИМ при БАН, СУ „Св. Климент Охридски”, Институт по Балканистика с център по тракология при БАН, РИМ – Русе, РАМ – Пловдив, ИМ – Нова Загора и др.

След приключване представянето на докладите през първия ден /28 август/, в 17.30 ч. официално ще бъде открита обновената музейна зала – Лапидариум, и обособения кът за работа с деца. Реализацията им е в резултат на проект на ИМ „Искра”, осъществен в сътрудничество и финансиран от  Американски научен център – София и с подкрепата на фондация „Америка за България”.

В обновената експозиция ще бъдат показани артефакти от камък /реставрирани и консервирани със средства по проекта/, представящи материалната и духовна култура на траките от елинистическата и римската епохи в Казанлъшката долина.

С обособения кът за най-младите му гости – децата, ИМ „Искра” вече ще има специално място, където под формата на  занимания и образователни игри /съобразени с различните възрастови групи/,  те ще могат да се запознаят с живота и обичаите на траките, да научат повече за паметниците и предметите оставени ни тях, както и да влязат в ролята на реставратор и археолог.

 

Пресцентър Община Казанлък

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram