Два хеликоптера се включиха в гасенето на пожара в Централен Балкан

В 8.00 започна гасенето на пожара с 2 хеликоптера от Авиоотряд Крумово, черпи се вода от язовир Копринка, подсигурено от органите на полицията в Казанлък, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. Сформираният Кризисен щаб, под ръководството на Областния управител на област Стара Загора Недялко Недялков анализира ситуацията и сформира за деня 3 групи със специфични цели и територии на действие.

В трите лъча са разпределени общо 100 души от Поделение 54890 под ръководството на подполк. Симеон Симеонов, служители на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението“– Ст. Загора (звената от Стара Загора, Казанлък и Павел баня) под ръководството на гл. инспектор Георги Иванов, служители на Дирекция „НП Централен Балкан“ – 12 човека, под ръководството на инж. Нела Рачевиц. Логистика осигурява Община Павел баня, медицинско обслужване – линейка – МО. Кризисният щаб не допуска участието на доброволци в гасенето в резервата, предвид изключителната сложност и опасност на терена, който предполага само участието на професионалисти.

На 6 август, около 17 часа постъпва сигнал за възникнал пожар и в района на „Кюй дере“, резерват Соколна, в източната част на парка, участък Тъжа, НП Централен Балкан. Опожарената площ е трудно да се определи, по предварителна оценка е от 3000 – 5000 дка.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram