Двама от златните медалисти на Тео гостуваха на „Попминчев Лабс“ в Сан Диего, Калифорния

От Фондация „ТЕО“, създадена от бивши възпитаници на Теодосий Теодосиев – Тео,  „златният“ учител на България и преподавател по приложна математика и физика, през лятото на 2019 г., беше организирана кампания за набиране на средства за провеждане на лятна школа по експериментална и теоретична физика „Рентгенови лазерни лаборатории на бъдещето“ за олимпийски шампиони от школата. Инициативата е на професор Теньо Попминчев – ученик на Теодосий Теодосиев, а идеята бе олимпийците да се докоснат до нови технологии и научни изследвания, чрез участието им в решаването на приложни задачи в свръхтехнологичните лаборатории PopmintchevLABS. Лабораториите на професора в Сан Диего и Виена се сътворява лазерна светлина с екзотични квантови свойства за заснемане на био- и наносистеми с висока прецизност, едновременно във времето и в пространството.

С ентусиазъм и за кратко време 3 юридически и 35 физически лица от България и чужбина дариха приблизително 23 878 лв. на Фондация „ТЕО“, която реализира първото участие на учениците в Калифорния – изкачващата се към четвърто място икономика в света.

Поради COVID, стажът на учениците се проведе в 2022 година. През септември, носителите на множество медали и награди от Международни и Национални олимпиади, отлетяха за щата с едни от най-големите световни технологични и финансови центрове – казанлъчанинът Александър Проданов (с 5 златни, 3 сребърни медала, и 3 бронзa за 2018-2022 година) и Маргулан Исмолдаев от Варна (с 4 златни и 3 сребърни медала за 2019-2022 година). Според проф. Попминчев, работата в университетски лаборатории в ранна възраст е предопределяща за младите таланти, защото това им дава реално ориентиране във фундаменталната и приложна страна на природните науки, в „области, в които няма учебници“, и които ще са база на следващите поколения високи технологии и трилионни компании по време на втората квантова революция в началото на XXI век.

Тео и учениците му в PopmintchevLABS

В Сан Диего, този слънчев рай на брега на Тихия океан, обитаван от морски лъвове, пеликани, и корморани, видяхме terra nova на възможности и се запознахме как се прави голяма наука.

Александър Проданов, ученик

Маргулан Исмулдаев, Теодосий Теодосиев, Александър Проданов и проф.Теньо Попминчев

Заедно с двамата олимпийци до Северна Америка пътува и Тео, както и филмовия екип на режисьора Николай Василев, който придружава Тео и в лабораториите на Попминчев във Виена. След успеха на вдъхновяващия документален филм „Формулата на Тео“, който поставя важността на науката в нова светлина, екипът започна работа върху загатнатото продължение на историята, в която се разказва за учениците на Теодосий. Филмът „Социално силните” ще покаже най-любопитните ранни медалисти по „силов интелект“, които с летящ старт от школата в България, сега в Калифорния, Ню Йорк, и Флорида, покоряват върховете на наука, финанси и индустрии и вдъхват респект по света.

Искаме да покажем, че „изтичането на мозъци“ е вече част от едно старо възприятие – мозъците могат да се синхронизират във всяка точка на планетата, не за да решават локални проблеми, а за да правят научни открития, които са отвъд пределите на довчерашното познание

Николай Василев, режисьор и сценарист

Очаква се документалния филм „Социално силните“ да бъде реализиран през 2023 година и да има премиера есента в Казанлък, със заявка за участие в Холивуд на първия Български филмов фестивал, организиран от Фондация BgFACE, Лос Анджелис, и съвместен във времето с откриването на монумент на Българската Азбука в столицата на филмовата индустрия.

Благодарение на съпричастността на меценати в страната и в чужбина, от общата сума бяха похарчени приблизително 16 518 лв. Фондация „ТЕО“ изказва благодарности на Вася и Стоян Гогови от Сан Диего, „Арсенал” АД Казанлък, които подпомогнаха олимпийците, на Павлин Савов и Петко Динев, които осъществиха пътуването на Тео в Ню Йорк и Флорида, на Владимир Калинов от Колорадо, както и на всички останали дарители, които направиха това пътуване възможно. Оставащите над 7 360 лв., ще бъдат използвани за пътуванията през 2023 година до лабораториите на проф. Теньо Попминчев в Сан Диего, с призив за подкрепа със следващи дарения за бъдещи „квантови олимпийски надежди”.

Източник: Фондация „ТЕО“

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram