Гърми чутовен скандал! Общински съветник от БСП заробва ансамбъл „Детелини“! Политически интриги за 18 бона в дъното на далаверата!

Страхотен скандал с общинския съветник от БСП Атанас Пъдев (на снимката) и известния фолклорен ансамбъл „Детелини“ (на снимката) се разразява в град Павел Баня, научи ПИК.

Редовната читателка на медията ни и общински съветник Недка Кавръкова алармира пред медията ни за безумията, които се случват с ансамбъла.

„Ансамбъл „Детелини“ функционира вече 27-а година. Наскоро с едно решение на Общинския съвет в града ансамбълът беше буквално закрит, след като беше лишен от средства, за да извършва дейност. След това беше взето решение, което в момента е обжалвано от областния управител в съда, за създаване на общински фолклорен ансамбъл и то със същото име „Детелини“. Нашия състав е регистриран като сдружение със стопанска цел и името „Детелини“ е регистрирано в търговски регистър“, разказа Кавръкова.

„Още по интересното е, че новият ансамбъл е с 3 щатни бройки. Това предизвика нашето недоволство, предложението ни беше за субсидиране на ансамбъла и вече ние вътре в дружеството решаваме за какво използваме пак същите пари. Става въпрос за 18 000 лева на година за издръжка“, разкри още Кавръкова.

И продължи: В момента аз съм общински съветник от квотата на избрания кмет Станимир Радевски. Председателят на бюджетната комисия Атанас Пъдев е един от двамата общински съветници на БСП в Павел Баня. За това е отмъщението и наказателната акция срещу нас, защото сме подкрепили конкуренцията. Пъдев категорично е заявил, че се заема лично с ансамбъл „Детелини“ и започна абсолютна мярка за унищожението ни. На този етап е спряно финансирането. С Пъдев говорим на един и същ език, той е икономист, аз също. Аз му обясних, че с това прието решение ансамбъл „Детелини“  е дефакто закрит, а те създават нов състав с 3 бройки. Попитах ги: Какво ще правят с тези 3 бройки. Такъв ансамбъл в България няма“, категорична е жената.

Тя разказва, че до сега в ансамбъла е функционирала една доста добре отработена схема за обучение на 150 души в 4 възрастови групи срещу договор за субсидия и срещу ангажименти, които поемат ръководните органи в ансамбъла. „Ние поемаме много ангажименти. Представяме България в чужбина, и то с огромен успех. За нас това не е основен поминък. Всички си имаме други професии. Ние използваме тези 18 000 лева на година за неща, свързани с ансамбъла като постановки, дрехи и др.“.

Кавръкова разкри, че много хора са се вдигнали на протест в Павел Баня, заради спирането на ансамбъл „Детелини“. „Писахме до всякакви институции и медии, но само вие ни обърнахте внимание. Ще има и отворено писмо до централата на БСП, защото горепосоченият Атанас Пъдев не спира да прави безумни предложения. Наскоро областният управител върна 14 решение на комисията, гласувани само от хора на БСП и ДПС, защото приетият бюджет е изцяло незаконосъобразен и сега Павел Баня няма бюджет. Спъват се всякакви видове дейности на общината“, ядосва се Кавръкова.

„Кметът е внесъл проекта за финансирането на ансамбъла. Той е минал през гласуване. Цялата процедура по изготвяне на проекта е спазена. Но това решение не е прието от общинския съвет, а е прието предложението на бюджетната комисия да се създаде нов ансамбъл от три щатни бройки и да не се финансира този. Така Пъдев си прави свой ансамбъл и отрязва нашия. Това са 150 души, 150 съдби, 150 семейства. Това е 27-годишен труд. Ние сме създали този ансамбъл, той е известен и в България и в света“, завърши Недка Каръкова като обеща, че ще продължава да се бори за справедливост и за връщането на оригиналния ансамбъл „Детелини“./pik.bg/

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram