Гробницата на Севт III остава затворена за неизвестен срок

Три от социализираните гробници в Долината на тракийските владетели имат проблеми в началото на активния туристически сезон. До Голяма Косматка неизвестно още колко дълго няма да има достъп

 

Не е ясно кога отново ще бъде позволен достъпът на туристи до гробницата на Севт III, която протече и вътре в нея, заради срутване, се сипе пръст. Последното убежище на тракийския владетел в Долината край Казанлък,  прочуто по цял свят, е недостъпно за посещения от близо месец. За да бъде отворена отново гробницата, трябва да бъде укрепено пропадането на земната маса, започнало още в начлото на годината.

Експертите от министерството на културата  тепърва ще правят експертиза на щетите и ще търсят пари за отстраняване на пораженията по могилния насип.

Но никой не е в състояние-нито специалистите от държавното ведомство, нито местните музейни служители, нито общинските, да предвидят в какъв срок е възможно отново отварянето на величествения паметник.

Аварията в могилата Голяма Косматка стана заложник на чиновнически спорове кога е констатирано бедствието и кога е подаден първият сигнал за това до институциите. Едва на 21 март гробницата бе инспектирана спешно по незабавното разпореждане на министър Вежди Рашидов, след като той получил депешата на 19 март. Въпреки твърденията на Община Казанлък, че са алармирали още в средата на февруари културното министерство.

Фактът, че съоръжението остава затворено, а щетите по него неглижирани в продължение на няколко месеца от стопаните му в Казанлък, поставя остро въпроса за пълноценността на новия туристически сезон.

За подобен проблем, но в могилата „Оструша“, Пресс тв разбра в началото на март.  За този паметник на културата, също заплашен от следствията на обилните дъждове, не е подаван сигнал до Министерството на културата от Казанлък, потвърдиха от ведомството. Археолози се опасяват, че ако не се задвижат спешни мерки и за укрепването там, „Оструша“ също може да бъде затворена за туристите.

Според арх. Ангелова от Инспектората за опазване на паметниците на културата, от музей „Искра“ има подаден само още един сигнал и той е за нередности в климатичната система на храма в могилата „Шушманец“.

В началото на туристическия сезон Долината на тракийските владетели се оказва с три гробници с проблеми. И трите са социализирани и са популяризирани във всички гидове. Няма официална информация никъде в Интернет, че тази на Севт III е затворена за посещения.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram