Гражданите за Болницата: Да се сезират полицията и прокуратурата за пълна проверка!

Патова ситуация, ужасяващи цифри, безобразна корупция, така представителите на Обществения консултативен съвет към Областния управител дефинираха тежкото положение в МБАЛ „Проф. Стоян Киркович“.
Тревожната картина обрисува изп. директор проф. Петрана Чакърова пред Съвета чрез диаграми, информиращи за основните болнични параметри, водещи лечебното заведение от години към загуби.
Проф. Чакърова представи сравнителни анализи по години и месеци на приходите и разходите, на разминаванията в числата, подавани от ръководителите на дублиращи структури, както и многобройния списък с фирми, чакащи плащания по различни услуги. Анализите й сочат: Общият състав на здравното заведение е 1 688 души, а болничните легла са 739, записани в щатното са 1 521 човека. Нито една двойна структура не е ликвидирана след сливането на двете болници м.г., университетската влезнала в механичния съюз със 7 млн. лв, а многопрофилната – с 13 млн. лв. След сливането, към старите задължения се прибавят и нови – 2,5 млн. лв. Днес общият размер на задълженията е 21 млн лв, 17 млн. лв от тях са просрочени към доставчици на лекарства, медицински консумативи, за хранене, за пране, за услуги и много др. Само на фирмата за пране, с която е сключен неефективен договор, се дължат 1 млн. лв, за електоренергия – 838 хил. лв. Сред щатния персонал има и 100 мъртви души, които получават и заплата. МБАЛ „Проф. Стоян Киркович“ обслужва пациенти от цяла Югоизточна България и не можем да затворим социални отделения, които частните болници не финансират в своите структури, тревожно подчерта изп. директор проф. Чакърова, която има своя проект за оздравяване на Болницата, но без обществена подкрепа и държавна намеса е невъзможо.
Областният управител Живка Аладжова, председателстваща заседанието на Съвета, призова присъстващите за конструктивни предложения и заяви, че те ще бъдат запознати и с финансовото положение на всички държавни дружества на територията на област Стара Загора. Според нея от изключителна важност са прозрачността в обществото и гражданският контрол, за да се управлява ефективно едно държавно дружество, каквото е болничното заведение – МБАЛ „Проф. Стоян Киркович“. Членовете на Обществения консултативен съвет единодушно предложиха да се въведат драстични мерки и да се сезират полицията и прокуратурата за пълна проверка и да се намерят виновниците за драматичното положение на Болницата. Решенията на гражданите са да се направи независим одит или икиномически анализ, да се потърси помощ от държавата, като финансова подкрепа от трите министерства на здравеопазването, образованието и икономиката и енергетика, както и от общините.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram