„Гората на Боряна в Енински ливади” става защитена местност

Експертна комисия, назначена от директора на РИОСВ–Стара Загора, одобри предложение за обявяване на нова защитена територия от категорията защитена местност „Гората на Боряна в Енински ливади”, разположена в землището на с. Енина, общ. Казанлък. Предложението беше внесено от инициативна група.

„Гората на Боряна в Енински ливади” се характеризира с наличието на местообитания на застрашени, редки и уязвими видове, с висока консервационна значимост и характерен ландшафт, включващ равнинна крайречна гора. Обявяваното на защитената местност ще бъде от ключово значение за опазване на територия с богата флора и фауна, включваща защитени и редки видове. 

Предложената защитена местност „Гората на Боряна в Енински ливади” покрива изискванията на Закона за защитените територии за територия с характерни или забележителни ландшафти, включително такива, които са резултат на хармонично съжителство на човека и природата. Площта й, съгласно предложението ще бъде 348,41 дка. Следва проекто-заповедта за обявяването й да бъде подписана от министъра на околната среда и водите, след което РИОСВ–Стара Загора ще предприеме необходимите действия по отразяване на защитената територия в Кадастралната карта за землището на с. Енина, общ. Казанлък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram