„Гората на Боряна“ в Енинските ливади вече е защитена местност

Министърът на околната среда и водите Асен Личев подписа заповеди за обявяване на две нови защитени територии – природна забележителност „Остър камък“ и защитена местност „Гората на Боряна“, съобщават от МОСВ.

Защитена местност „Гората на Боряна“ е разположена в землището на село Енина, община Казанлък, и е с обща площ 348, 417 дка. Предмет на опазване са крайречна гора и съхраняване на ценни местни видове за българската флора и фауна по поречието на река Енинска.

Предстои обнародване в Държавен вестник.

Преди това експертна комисия, назначена от директора на РИОСВ–Стара Загора, одобри предложение за обявяване на „Гората на Боряна в Енински ливади” в нова защитена територия, внесено от инициативна група. Боряна Алексиева е от Казанлък. След като не успява да получи вниманието и намесата на местните власти за опазване от поголовно изсичане на стари, вековни дървета, намира съмишленици сред WWF. През зимата на 2017 година започва общата битка за спасяването на крайречната гора. Но Боряна така и не успява да се порадва на успеха. Пада покосена от коварна болест. Но делото й е продължено и природозащитниците днес ликуват.

„Гората на Боряна в Енински ливади” се характеризира с наличието на местообитания на застрашени, редки и уязвими видове, с висока консервационна значимост и характерен ландшафт, включващ равнинна крайречна гора. Обявяваното на защитената местност е от ключово значение за опазване на територия с богата флора и фауна, включваща защитени и редки видове, заявяват природозащитниците. 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram