Главата на Севт III се настанява в спалнята на Краля Слънце

Бронзовата глава на Севт III, златният венец (най-големият досега открит в света), каниите на мечовете му, сечените от него монети, както и всички значими артефакти на тракийското изкуство ще бъдат разположени в най-престижната зала на Лувъра – бившата спалня на Луи XIV, известна като Залата със седемте камини (La salle des sept cheminees), в самия център на музея. Българските експонати ще бъдат изложени на такова място, че който и да влезе в Лувъра, да мине покрай тях и да ги види, пише marica.bg
Вниманието на французите е фокусирано върху траките, защото те все още са непознати за света, а образците на тяхното ювелирно изкуство от IV в. пр.н.е., когато е бил разцветът на тракийската държава, са изпреварили по майсторство и разкош редица страни в Европа по онова време. И именно в Лувъра специалистите искат да дадат обяснение за произхода и възхода на изкуството на тези наши предци, както и да проследят значението му за развитието на европейската цивилизация. Орфей е известен на Европа, но Севт III – не. Затова великолепната бронзова глава на тракийския цар ще бъде кулминацията на тази презентация.

Над шест тона тракийски съкровища ще заминат от София за парижкия Лувър, разкриха пред „Преса“ учени от родния екип. Най-вероятно сбирката ще отпътува на 23 март, като по-голямата част от находките ще бъде пренесена със самолет.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram