Гинка Щерева е новия Омбудсман след 10-месечно обсъждане

10 месеца Общинският съвет провеждаше процедури за избора на обществен защитник в Казанлък. 3-ят път, в който местния парламент гласува, предложенията за поста бяха две. Теодора Иванова, която е член на ГЕРБ и Гинка Щерева, която е представител на групата „Експерти за Казанлък“. И двете дами за пореден път изразиха своето желание да работят за развитието на длъжността и най-вече да бъдат в полза на обществото.
Изборът на обществен защитник се осъществява с гласовете на 2/3 от общинските съветници в Казанлък. Самият избор се провежда чрез тайно гласуване. След третият път председателят на временната комисия обяви с 27 гласа новият обществен защитник.
В заседанието на общинския съвет се включи и Катя Киликчиева, която е първият избран в Казанлък обществен посредник. Тя пожела успех на Гинка Щерева и сподели, че тя разполага с добър старт да развие длъжността.
В своята мотивация, Щерева, заяви, че има огромната амбиция да развие длъжността на обществения защитник. Освен срещи с местните власти и представители на фирми доставчици, нейната цел е да организира изнесени приемни на омбудсмана, както и привличането на млад екип от бъдещи юристи.
Гинка Щерева е дългогодишен общественик в Казанлък. Тя е един от признатите специалисти по гръцки език в България. Била е председател на местното дружество на каракачаните. Тя заяви, че на база познанията си и връзките с гръцки институции ще потърси и връзка с европейския омбудсман, който е грък.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram