Гимназисти изследват легенди от селата в павелбанско

За четвърта поредна година учениците от Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в гр. Павел баня участват в Европейския проект ”Да направим училището привлекателно за младите хора. Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти – УСПЕХ” и запълват свободното си време с приятни и полезни занятия по избрани от тях клубове и секции. Ежегодно те научават повече за любимата професия или своя роден край.

През учебната 2014-2015 година във връзка с развитие на комуникативните умения на роден език част от учениците избраха клуб „Тайни и загадки в моя роден край”, в който проучват, изследват и оформят като текстове легенди от селищата на Община Павел баня, свързани с митични местности и личности.

Най-забавни са занятията, които се провеждат в различните населени места. Участниците в клуб „Тайни и загадки в моя роден край” с ръководител Донка Иванова , посетиха миналата седмица село Турия, където разгледаха родната къща на Чудомир и в една от стаите се наслаждаваха на приказните легенди за Змея, разказани изключително артистично от Анета Събева и Мариета Дончева- представители на читалището в с.Турия.

Много забавно и полезно беше и посещението на читалището в с. Търничени, където участниците в клуба се наслаждаваха на интересните легенди за съкровища и обекти като „Старото дърво” в околностите на с.Търничени и с.Тъжа, разказани от Мария Георгиева – местен фолклорист и творец.

Най-полезно беше общуването на децата с различни интересни хора, опознаването на родния край и легендите, свързани с него. Оказа се, че много от децата не бяха посещавали други населени места от Община Павел баня, макар че разстоянията между селищата са незначителни.

Следващото посещение е в с.Габарево, където освен историите за 100-те чешми и посещението на Джанановата къща, младите изследователи от ПГ по ресторантьорство и хотелиерство ще се срещнат и с Благой Еманоилов – творец от с.Габарево, който ще им разкаже за историите около Нора и д-р Алексиев – личности, обгърнати с мистика.

Информация и снимки – Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство – Павел баня

По материал на pavelbanya.eu

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram