Галина Стоянова: Казанлък задълбочава своите отношения с японските градове Мунаката и Фукояма

След завръщането си от официално посещение в Япония в градовете Мунаката и Фукояма, кметът на Казанлък Галина Стоянова и заместник кметът Лилия Цонкова, коментираха, че Казанлък и България са изключително познати и най-вече обичани от хората в страната на изгряващото слънце. Кметът Стоянова е подновила меморандумът за сътрудничество с Фукояма и Мунаката, като коментира, че отношенията с двата японски града трябва да се задълбочават и да имат още по практични измерения. Основно ще сътрудничим с двата града в три направления. Образование, като в тази насока са започнати контактите между училища. Първите контакти за които има подготовка от наша страна, ще са в лицето на казанлъшката ПМГ. При посещенията си Стоянова, коментира, че е впечатлена от образователните методи в училищата.

Сериозно партньорство, което ще се задълбочава е културата. Оказва се, че най-добрият посланик през последните години е ръководителят на ФА „Арсенал“ Христо Стоянов, който през последните 12 години провежда фестивал на България в Япония и е причината за огромен интерес на японците към българския фолклор и традиционна кухня. Особенно впечатлена е Стоянова от японския вариант на българските читалища.

Другият основен елемент на сътрудничеството между японските градове и Казанлък е историята. Възможен е обмена между казанлъшкия музей и японски исторически институти, които използват високотехнологични елементи за презентация на своята културна история. Като пример, Стоянова даде остров до Мунаката, където се провежда фестивал и където са открити артефакти от местообитания на хора преди 8 хиляди години. Островът не може да бъде посещаван от жени, но това не е проблем за туризма.

Българската роза Дамасцена, много трудно вирее в Япония и в Мунаката и Фукояма, макар японците да полагат изключителни грижи за растенията, но 2000 японци и по настоящем отглеждат рози във Фукояма дарени от България.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram