Галерийно преживяване с „Контрасти“ ни предлага дузина визуални артисти

Това не е изложба, а своеобразна покана за едно емоционално преживяване, провокирано от съзнаването на движещата сила на контрастите, бележещи съвремието ни. Поканата идва като естетическа визуална провокация на група млади артисти, чието настояще се разгръща в пълен контраст с това на техните родители – без Берлинска стена и Желязна завеса, без аналогови телефони, без криминално набавяне на джинси и плочи на The Beatles. Но затова пък на фона на „копаене“ на криптовалути, със смартфони в ръка и надпревара за овладяване на поредната технологична новост. В тези на пръв поглед контрасти, даващи ни възможността да оцени разлома между сега и преди, между тук и там, между нас и другите, всъщност ни дават възможност да оценим трайните, оставащи константни човешки потребности за търсене на общности, щастие, смисъл.

Проектът „Контрасти“ е мислен от своите създатели като покана за позитивно съпреживяване, в което със средствата на артистичния жест, понякога овладян, а друг път все още суров, в процес на търсене, цели да ни насочи към изконната ни потребност от феномена на играта. Игра, в която очертаните контрасти ни тласкат както към размисъл за позитивите и негативите на малкото и голямото, на града и селото, на виртуалното и предметното, на изкуствения интелект и реалната съдна способност, така и към вземане на решения – между натискане на червения или синия бутон, последствията от което ни отвеждат или на улицата, в ролята на детективи на контрасти, или в капана на собствената ни неспособност да играем. Неспособност, проявила се като страх или умора от живот, белязан от контрастите. Но тъкмо контрастите са и онези, които обособяват битието ни като територия на смисъла, на нюансите, на помирението.

Кои са те?

Вангел Вангелов е от Казанлък, живял дълги години в Англия. Завършил е математика, право и бизнес. Занимава се с творчески проекти и работи в сферата на дигиталния маркетинг.

Деница Иванова е родена в Казанлък, а сега е студентка по графичен дизайн и фотография в Пловдив. Има интерес в полето на бизнеса и маркетинга.

Кирил Кацаров израства в Казанлък. Следва в Нидерландия. Има страст към модата, фотографията, визуалните и дигиталните изкуства.

Нели Пиперова е завършила своето професионално средно образование в НХУ „Акад. Дечко Узунов“. В момента е избрала своето развитие в сферата на изящните изкуства в специалност „Живопис“.

Дарина Белчева е все още ученичка в НУПИД „Акад. Дечко Узунов“ в Казанлък и обича да експериментира в различни графични техники.

Иван Томов в момента изучава изкуството на киното в Англия. Макар главната му страст да е киното, той рисува всекидневно и това е главна част от неговия креативен процес с интересен илюстративен стил.

Борислав Иванов участва в работата по този проект със своите технически умения.

Христиан Въгляров учи архитектура във Виена и подпомага галерийното преживяване със своите умения с сферата на дигиталното.

Валентин Иванов е част от графичния ни екип на проекта. Той е роден и израснал в Казанлък, но продължава професионалното си обучение в София. Днес работи като графичен дизайнер.

Божидар Костадинов е не само активен участник в полето на графичния дизайн, но е и сред онези, които се борят ежедневно за позитивната промяна на артистичния живот в Пловдив.

The Trackers – Евгени Гочев и Еда Кадирова са креативно дуо, което работи активно на територията на съвременната фотография.

Къща музей „Ненко Балкански“, 30 август, 18:00 часа

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram