В „Яхната“ показват техниката за производство на орехово масло

Традиционният за казанлъшкия край занаят яхнаджийство е представен в новия обект на Исторически музей „Искра“, вече достъпен за жителите на Розовата долина, туристите и гостите на града. Отварянето на „Яхната“ бе част от събитията за Празника на розата.
Обектът е на познатото за казанлъчани място, в непосредствена близост до Казанлъшката тракийска гробница и парк „Тюлбето“.

На място посетителите могат да проследят основните процеси в добиването на шарлан, суровината, от която той се получава, пещта, мелничният механизъм, задвижван за получаването на ореховото масло, така популярно в миналото за кухнята на предците ни. Печените ядки се смилали на каша – тахан, а после се изтисквали в дървени преси.

Яхнаджийството се е развивало предимно в района на Казанлък и Енина, а по-късно и в Шипка, Крън и край Стара Загора.

Занаятът е бил широко практикуван през XVIII и до 40-те години XIX век, а с навлизането на слънчогледа, яхнаджийството замира като занаят.



Последвайте PRESSTV вече и в Telegram