В Шипка обучават на ковачество в Школо по занаяти

Народно Читалище „Светлина -1861″ организира на 22 и 23 април в двора на къща-музей ‘Чирпанлиева къща“ първо обучение по ковачество с участието на майстора от Крън Стефан Чаков. Той е сред най-опитните ковачи в България, като практикува занаята повече от 40 години.

В oбученията през 2023 в Школó по занаяти “Постоянството постига идеята“ са представени занятите: ковачество, ножарство, сарачество, свиркарство, българска бродерия и кене, тъкачество, тъкане колани на кори, грънчарство и кошничарство. Заниманията са реализирани с финасовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Едногодишен грант“ – 2022 г. и нямат такса. Въпреки това, всеки който желае да подкрепи идеята е добре дошъл да направи дарение, с което да подкрепи каузата за изграждането на навес в двора на къща-музей „Чирпанлиева къща“ – постоянен дом на Школóто по занаяти. На този линк може да научите повече информация и как да дарите.

В проекта към Национален фонд култура са включени и други дейности като предстоящото през септември пето издание на Шипка Фест. Дни на изкуствата и занаятите,  регистрацията на картините от Художествена галерия „Христо Песев“ към Читалището като обществена колекция към Министерство на Културата, дигитализация в музея и др.

Къща-музей „Чирпанлиева къща“е обявена за Паметник на културата от местно значение през 1982 година. Къщата изгаря заедно с цяла Шипка през 1877 и е възстановена през 1884 от Симеон Караджов. В последствие къщата става известна известна като „Чирпанлиева къща“, по името  на съпругът на дъщерята на Симеон Караджов – Рада Чирпанлиева. Благодарение на будни шипченци и читалищни дейци, от 1972 година, къщата действа като етнографски музей и е спасена от събаряне.  Колекцията, която може да се види в музея е регистрирана към Министерство на културата през 2019 г. и включва шипченски бит и занаяти, тъкани, документи и др.  Всички показани артефакти са дарения от гражданите на Шипка

Повече за Читалището, за Шипка и за останалите каузи включително и за възстановяването на Читалищен дом паметник – читалищната сграда, построена през 1934 и също Паметник на културата може да научиете на www.shipka.info.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram