В Шипка: Баща изпълнява посмъртно желанието на сина си да покаже изложба

Само след час, в 18:30 ч., в Художествената Галерия „Христо Песев“ към Народно Читалище „Светлина – 1861“, град Шипка предстои откриването на самостоятелна изложба на Христо Тъпанов.

Христо Тъпанов е един от най-уважаваните и обичани граждани на Шипка. Към него се обръщат и млади и стари за съвет – от това да направи чертеж за строителство или ремонт на къща, да даде информация къде преминават канализационни и водопроводни тръби, да разкаже за Шипченската планина и наименованията на местностите, за културни събития от близкото и далечно минало, за шипченските родове, за Храм – Паметника, за рисуване и фотография и какво ли още не.

Роден е през 1934 година в Шипка, детството му минава в оскъдните военни години. През 1952 год. завършва архитектурния клас на Строителния техникум в Стара Загора. Работи на различни места, но най-дълго – двайсет и седем години, работи като архитектурен техник към музея „Шипка–Бузлуджа“, който тогава обхваща шипченския Храм-паметник, вр. Шипка и мемориалните комплекси на вр.Бузлуджа и в Шейново.

През всички тези години отдава немалка част от времето и силите си на читалището. Театърът е една от неговите любими дейности, където дълги години той се изявява като режисьор, сценограф, и актьор, разбира се в духа на читалищната самодейност и като сценичен работник и строител.

През 1967 е избран за председател на читалището и остава на тази длъжност в продължение на десет години. Това съвпада с един особено силен за читалището период, в който е направена реконструкция на залата, оборудвана е била сцената с най-добрите за времето си съоръжения, а към читалището е имало десет самодейни колектива.

По времето, когато е заместник-председател преживява опустошаването на читалищната сграда, но не остава със скръстени ръце – заедно с неколцина съмишленици организира изграждането на нова сцена в старото училище, където тя се ползва и до днес.

За разлика от читалищната и театралната си дейност, която е известна на шипченци от по-старото поколение, за дейността му като художник се знае по-малко. А той рисува отдавна. Любовта си към акварела дължи на Симеон Караджов, отличен педагог и художник.

„Не бих нарекъл рисуването свое хоби, а по-скоро една дълбока вътрешна потребност.“, казва Христо Тъпанов за своето приложно изкуство.

Преди двайсет години се запознава с мозаичната техника за правене на икони и оттогава насам е изработил четири мозаични икони, които могат да бъдат видяни на живо в Рилски Манастир, Ресилски Манастир и Пловдивската духовна семинария. Копия на мозайките са част от предстоящата изложба, наред с магичните му акварели на шипченски пейзажи и къщи, много от които вече могат да бъдат видяни само в неговите творби. В периода 2020-2022 работи и в областта на графичната рисунка, като някои от работите му са включени и в изложбата. Това е първата публична изява на чичо Христо Тъпанов като художник , както го наричат близките му в Шипка. .

Изложбата може да бъде видяна в Художествената галерия в град Шипка от 17ти август до 30ти септември, 2023 година. Работното време е от 8:30 до 12:30 и от 13:30 до 18:00 часа всеки делничен ден, желаещите да я посетят в празничен ден, могат да потърсят уредника на етнографски музей „Чирпанлиева къща“, която с радост ще отключи и покаже изложбата.

Настоящата изложба е по инициатива на читалището и също идва да удовлетвори посмъртно желанието на неговия син Стефан, да покаже творчеството си на широката общественост.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram