В Турия протестират срещу високи цени на дървата

Жители на павелбанското село Турия блокираха пътят към „Каваклийка“. Те излязоха на протест, срещу високите цени на дървата, като за 8 кубика те са малко над 500 лева. Създаден е инициативен комитет, от който заявиха, че няма да пускат тежкотоварните автомобили на фирмата, която извършва добив на дърва за огрев. За протеста са уведомени нужните институции, сподели кметския наместник Невена Соколова.
След промяна в закона за горите през 2011-та вече не се разрешава добиване на дърва за огрев на корен. Добивът се разрешава след спечелени конкурси от фирми, които трябва да отговарят на редица условия. Жителка от селото, сподели, че цената на дървата не е толкова висока, колкото начисляването на транспортни услуги за доставката им.
При протестиращите турийци пристигна директорът на Държавно Ловно стопанство „Мазалат“ Александър Иванов, който разясни начинът на формиране на цените на протестиращите и заяви желание да им помогне стига да има законен за това начин.
Жителите на Турия протестират и срещу поголовните сечи в региона и споделиха, че протестът им ще продължи всеки ден и няма да допуснат тежкотоварни камиони да преминат през селото.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram