В Старозагорско 44% от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани

От вторник близо 5 000 ученици от първи до четвърти клас в Старозагорска област ще могат да се върнат в училище. За целта са получени 20 000 щадящи теста, съобщи за Радио Стара Загора Татяна Димитрова, началник на Регионалното управление на образованието в града. 

В понеделник е създадена организация и тестове, предназначени за областта, да достигнат до останалите учебни заведения в региона. В Старозагорско 44% от родителите са дали съгласие децата им да бъдат тествани. Това означава, че в клас ще могат да се върнат близо 300 паралелки от най-малките ученици.

Получените пратки ще са достатъчни за две седмици, след това, ако се налага, ще бъдат доставени допълнителни партиди, каза Димитрова. Учителите без зелен сертификат също ще трябва да направят щадящи тестове, за да могат да се върнат в клас. Те обаче ще бъдат закупени от училищата.  

Пристигналите тестове в Старозагорско са от втория вид, при който децата ще дават слюнчен секрет през пластмасова фунийка, прикрепена към контейнер. Те са доставени от фирмата, която преди няколко дни беше обявена за изчезнала.


Последвайте PRESSTV вече и в Telegram