В Стара Загора организират тържествена вечер за годишнините от рождението на Гео Милев и Леда Милева

Община Стара Загора, Международна фондация „Гео Милев“ и издателство „Захарий Стоянов” организират тържествена вечер под наслов „Символ на българската национална съдба“, посветена на 120 години от рождението на Гео Милев и 95 години от рождението на Леда Милева. Тя ще се проведе на 5 февруари от 18.00 ч. в Драматичен театър Стара Загора.
Програмата на тържествената вечер включва документален филм на режисьора Андрей Аврамов, слово на литературния критик Иван Гранитски и думи за Гео Милев от Ружа Маринска, Андрей Аврамов, Никола Инджов, Таньо Клисуров.
Ще бъдат представени и две нови книги на издателство „Захарий Стоянов“ – „Гео Милев и изкуството“ от Ружа Маринска и „Гео Милев и трагиката на националната съдба“ от Иван Гранитски.
Идеята на организаторите е, отдавайки почит към безсмъртния поет и неговото творчество, да разкрият и образа му на жрец-воин на модерното изкуство, който трасира естетическия вкус на българския читател през 20-те години на миналия век. Той воюва за модернизма не само като поет, но и като художник, театрал, редактор на „Везни” и „Пламък”, като гражданин. Колкото повече времето ни отдалечава от Гео Милев, от онази „далечна, трагична безконечност”, която е всъщност неговият кратък, едва трийсетгодишен живот, толкова по-ясно се вижда колко единна и цялостна е неговата личност, твърдят организаторите.
На тържествената вечер в Стара Загора ще бъде отбелязана и 95-годишнината от рождението на Леда Милева, като класик на литературата за деца и делото ѝ, посветено на популяризирането на творчеството на нейния гениален баща.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram