В село Долно Сахране сформираха танцов състав „Загорче”

В Долно Сахране вече си имат танцов състав „Загорче” при НЧ „Иван Вазов – 1881”. И макар да репетират от броени дни, вече са получили и първата си покана за участие в чужбина.

В периода 21-25 май 2024 г. те са поканени да представят българските хора и традиции на Международния „Фестивал на мандариновия цвят“ в гр. Измир, Турция. Към фолклорната група се очаква да се присъедини и кукерският състав на с. Долно Сахране, воден лично от новия кмет на селото Мариян Милев.

„След като разговаряхме с кмета Иса Бесоолу, той предложи да ни помогне, като ни осигури безплатен транспорт, за което сме му много благодарни. Една такава помощ за новобранци като нас означава, че той вярва в нашето начинание и ни подкрепя”, казва Анна Дечева – ръководител на ТС „Загорче”, и припомня, че кметът Бесоолу е спазил обещанието си да обнови репетиционната зала, в която танцьорите да учат български хора. За много кратко време бяха сменени подовите настилки, бяха пребоядисани стените и поставени огледала за пълен комфорт и щастие на хората, които с трепет очакваха да започнат да танцуват.

Танцовият състав „Загорче“ – с. Долно Сахране носи името на фестивал, който се е провеждал на територията на селото преди много години. Днес кметът Мариян Милев си е поставил за цел да го възроди и отново да събира хора от цялата страна.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram