В региона са възможни сериозни дъждове утре

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН) предприема превантивни действия във връзка с метеорологичната прогноза за следващото денонощие. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) предупреждава за очаквани гръмотевични бури, значителни валежи и локални градушки, съобщиха от МВР. В Западна и Южна България и в Централния Подбалкан количества на валежите ще достигат до 50-60 мм, а на места в Родопската област и Ихтиманска Средна гора – до 80-100 мм.

За 10 юни е обявен червен код за валежи за област Смолян, а оранжев – за областите София-град, Благоевград, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково. Жълт е кодът за валежи във Велико Търново, Видин, Плевен, Сливен и Ямбол.

Изпратени са предупредителни писма до областните управители и шефовете на дирекциите „Пожарна безопасност и защита на населението“ по места. На териториалните структури на ГДПБЗН е разпоредено да следят стриктно обстановката и да са повишена готовност за реакция при при възникване на извънредни ситуации и за въвеждане на плановете за действия при наводнение.

За очакваното лошо време предупреди и вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов във „Фейсбук“.

„В следващите дни предстои бурно време. И тук нямам предвид политическата обстановка, а метеорологичната такава. Предстоят бури със силен вятър и обилни валежи, над цялата страна. На места валежите може да достигнат 80-100 л/кв. м“, посочва той.

Сандов допълва, че рискът от наводнения, свлачища и други бедствия е голям. С цел превенция екоминистърът е наредил създаване на организация, промяна в графика на язовири, информиране на всички компетентни органи и подготовка за кризисни щабове по места.

news.bg

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram