В потайна доба Николай Терзиев избран начело на БСП, Казанлък. Хардлайнери гласуват цели 7 часа

ВрИД-ът Терзиев „забрави“ да направи финансов отчет на конференция, завардена от бодигардове

На безпрецедентна по няколко причини конференция на БСП в Казанлък в среднощните часове на 16-ти срещу 17-ти април Николай Терзиев бе избран за председател на партията. Гласуването започна около 17:00 ч. вчера и не е ясно защо процесът се е проточил до посред нощ, тъй като още в 14:00 ч. журналистите бяха изведени от заседанието, а втората му част бе проведена при закрити врата.

За сбора на въпросната конференция няма одобрение на Националния съвет, тя бе насрочена на заседание с изтекъл мандат и в разрез с устава на БСП.

До залата не бяха допуснати 47 социалисти с право на делегатско присъствие, а за тяхното стопиране още на входа се погрижи частна охранителна фирма от Стара Загора, специално наета срещу заплащане от временния председател Терзиев.

Ограничен бе достъпът дори и на заместникът му Спас Момов. Дългогодишният общински съветник Моника Динева също не можа да мине през контрола, както и председателят на организация Продан Бюйлеков. Парадоксалното бе, че и тримата фигурираха в бюлетините за избор на ръководни органи.

Така на конференцията 220 местни социалисти останаха без свои делегати.

Числеността на БСП в Казанлък е точно 1 047 човека, 859 от тях имаха делегати, другите бяха отпратени. Припомняме, че според официалните справки повече от 600 от партийните членове с пратеници на форума са на средна възраст 70 години.

На частните охранители бе възложено да пазят белокосите социалисти от младите им съпартийци. Първите очевидно са взели решенията кой да е председател и кои да заминат на конгреса на червените в началото на май.

Преди гласуването Васил Самарски, Донка Симеонова, Пламен Караджов, Теодора Иванова, експредседателят на казанлъшката организация Александър Минчев, предложени от своите организации за ръководни органи, си направиха самоотвод и напуснаха залата с мотив, че няма да предадат съпартийците си и че няма да участват в нелегитимна конференция.

По неофициална информация на Пресс ТВ другият кандидат за председател на казанлъшката БСП, Катя Киликчиева, е останала с девет гласа зад Терзиев.

Предложение, внесено в хода на заседанието, лиши Васил Самарски от политическото доверие на присъстващите делегати. Причината да бъде поискано е, че медиите, в които той има собственост, пишели против местни социалисти. Снемането на политическото доверие бе поискано от Минчо Дръндаревски, който заедно с Георги Захариев докараха до фалит земеделската кооперация на село Кънчево, а дълговете й продадоха на дъщерята на втория.  

Захариев, чието изказване на форума изобилстваше от лексика „чорбаджии“, „трудещи се“, „фашизъм“ и прочие соцархаизми, обаче, ще ходи на конгрес. На 80-годишният бесепар  преди две седмици бе умишлено запален джипа в същото село Кънчево. На най-висшия орган на парията, конгреса, компания ще му правят Николай Терзиев, Катя Киликчиева, Яница Станчева, Корнелия Владева, Марияна Георгиева, Радослав Динчев. Последният заминава на мястото на Янка Найденова, отказала се в негова полза.

Яница Станчева е приета в БСП през декември м.г. и вчера, според Янка Найденова, присъствала на конференцията не като делегат, а като пиар. Приемът на Станчева в редиците на социалистите станал на събрание, за което никой не си спомня да е присъствал или да е било провеждано, в същия период и по същия неведом начин за партиец била приета в партията и съпругата на Николай Терзиев, Биляна.

Корнелия Владева пък ще е още един мандат председател на Контролната комисия, която не направи нищо, за да бъдат изпълнени императивите на Националната котролна комисия, а именно да бъдат вписани в регистрите 188-те  нови членове. Абсурдно е, че те имат електронни членски карти, одобрени са от „Позитано“ 20, но не и място в списъците на Терзиев

Радослав Динчев пък спонсорирал предизборната кампания на Терзиев, когато се кандидатира за общински кмет през октомври 2015 г. Това призна самият Терзиев на конференцията. Николай Терзиев „забравил“ да се отчете за разходваните финанси пред другарите си, не само за предизборната кампания. На форума вчера той не беше подготвил отчет за движението и харчовете на партийните пари на казанлъшката организация, а Пресс тв узна, че на частните охранители е платено от хазната с членския внос на социалистите тук, а плащането е направено от Станимир Стефанов и на ръка. Стефанов е „позитановецът“, отговарящ организационно за казанлъшката структура.

Позорното барикадиране на нарочно избрани делегати зад гърбовете на охранителите, срамното натирване на повече от 40 млади с право на присъствие на конференцията, режисирано от Николай Терзиев и компанията му от хардлайнери, явно не е нищо друго освен грубо разделяне на казанлъшката партия на две, което е първата стъпка към съсипването й, ако се съди по историческите процеси последните 27 години у нас. Самоцелното отлюспване на партийни другари е вторият аргумент в полза на хипотезата за съзнателното затриване на левицата в Казанлък.

Никой не отговори от кого се пазеха делегатите, че дори наеха бодигардове.

Според социалисти със сериозен партиен стаж и все още в психическа и физическа кондиция, сред които и Денко Денков, това прави чудесна услуга на ГЕРБ, АБВ, реформатори, ДСБ и ДПС. Подозренията, носещи се под сурдинка, отпреди Местни избори 2015, че Николай Терзиев е приел поръчката да свърши черната работа, щедро платен от управляващите политически сили, сякаш започва релефно да се откроява като факт.

Свенливите гласове на някои  делегати, осмелили се да поставят въпроса защо няма финансов доклад в дневния ред на конференцията, подклажда въпроса в кулоарите и защо Терзиев вече повече от половин година не работи? Отговорът, че семейството му изхранва съпругата-учителка не задоволява дори и най-заклетите му фенове.

Добра комуникация бе забелязана вчера между Терзиев и Пъдев. Вторият е председател на БСП в Павел баня, работещ в нерегламентирана коалиция там с ДПС. И в неговите подопечни редици има отлив на партийни членове, заради заиграването му с Иса Бесоолу, неуспелият кандидат за кмет на павелбанско.

Пратеникът на „Позитано“ 20 Бойко Великов не взе конкретно отношение по легитимността на конференцията, но и не се възпротиви делегатският пропуск да бъде пресяван от охранители. Той си тръгна към София преждевременно без да дочака края на форума, призова за обединение и потвърди, че в днвения ред на 125-годишната партия не са „враговете с партиен билет“, а тоталитарната партия ГЕРБ.

Наблюдатели на политическите размествания и сътресения не са оптимисти за бъдещето на БСП в Казанлък, освен ако не се намеси Националния съвет на столетницата, за да я закрепи. Запознати с безумията в Казанлък, потвърдиха за Пресс ТВ от най-високото място-“Позитано“20, че предстои сериозна намеса и преформулиране на сегашната политика, водена от Терзиев и сие, но това нямало да стане до конгреса на БСП.

 

На снимката горе: Николай Терзиев от президиума. Негов фен от първия ред съблюдава строго съпартийците му да не объркат „правилното““ гласуване.

На снимката долу: Достъпът до форума бе отрязан за Денко Денков, с 40-годишна членска книжка в партията, и за Анелия Панчугова, от младите-нови. На припек вън останаха и представителките на БСП в РИК и ОИК Диана Гърдева и Адриана Тенева, както общинският съветник с няколко мандата Моника Динева.

12992091_1012350365480918_2079588049_n

 

 

 

 

 

 

На снимката: Пред кордона от части гардове останаха 45 социалисти с право на присъствие на конференцията

13046057_1012350248814263_1053911548_n

 

 

 

 

На снимката: Янка Найденова се кълне пред наборите си, че благодарение на БСП не е заемала постове

13020032_1012348595481095_1156381297_n

 

 

 

 

На снимката: Общинските съветници от БСП в местния парламент, които по право участват в конференцията, останаха на изхода на залата

13022370_1012348908814397_2117165659_n

 

 

 

 

На снимката: Свалянето на доверието бе гласувано явно, но изборът на Терзиев бе таен и в продължение на цели 7 часа

13023566_1012348242147797_231264115_n

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram