В отворено писмо от читалището заявиха, че няма да допуснат съсипването на библиотеката

До

Галина Стоянова

кмет на община Казанлък

 

До

Николай Златанов

председател

на Общински Съвет – Казанлък

 

До

Радиана Стефанова

председател на Групата съветници от ГЕРБ

 

Моника Динева

зам.-председател на Групата съветници от БСП

 

Николай Ибушев

председател на Групата съветници от

 „Експерти за Казанлък”

 

Станчо Леков

председател на Групата съветници от

 „Лидер, ДПС, РЗС”

 

Стефан Дамянов

председател на  Групата съветници от

„Гражданско управление за стабилност и възход”

 

Драгомир Петков

зам.-председател на Общински съвет – Казанлък и

председател на

Комисия по икономика, бюджет и  финанси

 

 

Теодора Георгиева

председател на

Комисия по култура, информационни

средства и вероизповедания

 

До медиите в община Казанлък

 

Относно: Доклад от Галина Стоянова с вх. № ОС  3321/02.12.2014г.

 

 

Уважаема госпожо Стоянова,

Уважаеми господин Златанов

Уважаеми госпожи и господа, общински съветници,

 

Предвид поставената от Община Казанлък на дневен ред актуална тема: „Читалище  – Библиотека”, си позволяваме да ви припомним, че от 2012г. до 02.12.2014г. многократно сме отправяли покани до Общинска библиотека „Искра” за провеждане на разговори с оглед обсъждане на вариант, регламентиращ съвместното ползване на сградата на Читалище „Искра – 1860” и  търсене на възможни решения по проблема със сградния фонд.

 

На последно отправената от нас покана с писмо с изх. № 136/13.11.2014г. за среща на 20.11.2014г., получихме официален отговор с писмо, изх. № 68/19.11.2014г., на наш вх. № 55/19.11.2014г., в който директорът на Общинска библиотека „Искра” споделя становището на НЧ „Искра-1860” „за доброволно уреждане на отношенията между Общинска библиотека „Искра” и НЧ „Искра-1860”, като изразява готовност за провеждане на среща на 02.12.2014г. от 10.00ч. в зала № 6 в сградата на Община Казанлък. Същата се състоя на 02.12.2014г. в присъствието на Анна Кожухарова – директор на Общинска библиотека „Искра”, Иванка Иванова – секретар на Община Казанлък, Иванка Русенова – началник отдел ПНОЧР,  адв. Стефан Гугушев и  адв. Стойчева. НЧ „Искра-1860” бе представено от Васил Самарски – председател и Василка Кирилова – зам.-председател.

 

На срещата изложихме мотивите на Читалището за отправената покана за уреждане на финансовите и имуществените взаимоотношения между двете институции. Ясно и категорично заявихме, че основната  цел на НЧ „Искра-1860”  е да обостри вниманието на Община Казанлък по отношение изключително опасното състояние на покрива на сградата, в частта, в която се помещава Общинската библиотека. Заявихме, че Читалището не настоява да получава наем, а по-скоро иска гаранция за поддръжка на сградата. Чл. 23, ал.2 от ЗНЧ гласи: „При недостиг на средства за ремонта и поддръжката на читалищна сграда средствата се осигуряват от общинския съвет”, за съжаление на  28.11.2014г. получихме писмен отказ (изх. 76-03-13 от 21.11.2014) от кмета на общината Галина Стоянова да включи в проекта за Бюджет`2015 необходими средства за ремонт на сградния фонд на НЧ „Искра – 1860”.

 

Повод за писмо с наш изх.№ 136/13.11.2014г. до Общинска библиотека „Искра”, в което молим да ни бъдат предложени варианти за уреждане  на финансовата задлъжнялост  на Библиотеката към Читалището, възлизаща на 407 650лв. към 10.11.2014г., е писмения отказа на Общинска библиотека „Искра” да заплати  пропорционално на ползваната площ такса битови отпадъци в размер на 2 204.79лв., съгласно Акт за установяване на задължения №7/ 31.01.2012 г. на Община Казанлък-Местни данъци и такси, по който сумите бяха принудително събрани от Община Казанлък, възлизащ на на 11 651 лв. в едно с лихвите и таксите.

 

След изясняване на обстоятелствата, преговорите преминаха в конструктивен дух, като страните стигнахме до съгласието да бъде изготвено и подписано Споразумение до края на м. април 2015г., в което да бъдат уредени финансовите и имуществените взаимоотношения. Двата културни института постигнахме единомислие за изготвянето на проектна документация за реконструкция и газификация на сградата на Читалището, с която да се кандидатства за европейско финансиране. Конкретните ангажименти на двата културни института, както и тези на Община Казанлък по отношение на капиталовите ремонти предстои да бъдат разписани в Споразумението.

Докато същото бъде изготвено и подписано, уверихме другата страна, че Читалището няма да претендира за наем през този период. В края на срещата припомнихме, че две трети от книжния фонд е собственост на НЧ „Искра-1860” и Читалището няма да допусне съсипване на Библиотеката и създаване на напрежение между културните институции на Казанлък.

 

 

Недоумение буди фактът, че след проведената ползотворна среща на 2 декември 2014г., кметът на Община Казанлък на същата дата депозира в Общински съвет – Казанлък  Доклад с вх. № ОС  3321/02.12.2014г. относно „Даване разрешение Общинска библиотека „Искра” да се премести в западно тяло на „Бизнес зала”, собственост на Община Казанлък. Съгласно Доклада за пребазирането на Общинската библиотека са необходими средства за изготвяне на инвестиционен проект за промяна по време на строителство, средствата за СМР са в приблизителен размер на 140 000лв. без в това да влизат средствата за обзавеждане, оборудване и пожарообезопасяване.

 

Всички дейности по преместването на Общинска библиотека „Искра” ще отнемат не по-малко от две години. През този период казанлъшката общественост няма да има  достъп до нормално функционираща библиотека.

 

Уважаеми госпожи и господа,

 

Ние, членовете на Настоятелството на НЧ „Искра-1860”,  с тревога се отнасяме към съдържанието на, внесеното в Общинския съвет, предложение на кмета, в което няма яснота как ще функционира Общинска библиотека „Искра” по време на пребазирането си, както и продължителността на процеса. Като граждани на Казанлък, считаме, че така внесения  Доклад е финансово неизгоден и нецелесъобразен.

 

Като се надяваме на Вашето разбиране и подкрепа с оглед да се преустанови напрежението между културните институти, създадено от действията на кмета на община Казанлък (чрез внесения Доклад за пребазиране на Библиотеката от 3.12.2014г.и председателя на Общинския съвет (чрез внесения Доклад за приемане на Декларация от 4.12.2014 срещу Читалище „Искра – 1860”),  настояваме за вашето съдействие и разумно решение.

 

Още веднъж заявяваме, че целта на Настоятелството  е не да получава Читалището наем, а да се вземат своевременни мерки за поддръжка на сградата (в частта, в която се помещава Библиотека „Искра”). В случай, че настояването за пребазиране на Библиотеката продължи, ние ще защитим интересите на Народно читалище „Искра – 1860”, като потърсим обезщетение за ползването на сградния фонд и с тези средства ще осъществим реконструкция и газификация.

 

За съжаление и днес констатираме, че през последните три години  НЧ ”Искра – 1860” е подложено на дискриминационно отношение от страна на местната власт в Казанлък.

 

Затова искрено се надяваме разумът да надделее и да бъдат взети правилни решения в полза на казанлъшката култура и в частност на най-стария и престижен културен институт- символ на Казанлък – НЧ „Искра – 1860”.

 

 

Приложение: Протокол от проведена среща между представители на Общинска библиотека „Искра”, НЧ „Искра – 1860” и Община Казанлък от 2.12.2014г.

 

 

 

 

За Настоятелството на НЧ „Искра-1860”

Васил Самарски, председател

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram