В къщата-музей на Дечко Узунов посрещат без вход

На 22 февруари 2018 г., рожденият ден на големия майстор на четката Дечко Узунов, родната къща с експозиция на ул. „Княз Мирски“ 24 в Казанлък ще бъде отворена за посещение от 9.00 до 17.00 часа. Входът е свободен, съобщават от Художествената галерия в Казанлък.

Като музей, родният дом на твореца е открит официално през 1987 година, само година след смъртта на знаменития творец. По негова воля, съпругата му Олга дарява на музея 93 негови творби.

Сама по себе си къщата–музей е изградена в традиционен възрожденски стил. И четирите стаи са използвани за разполагане на експозицията, а допълнително е построена и изложбена зала. В къщата са изложбени над 21 творби на Дечко Узунов от различни творчески периоди, както и 4 картини, специално дарени от неговите племенници, Атанас и Христо Нейкови. В допълнително изградената изложбена зала се намират над 42 акварела, рисунки и дори последния му автопортрет.

В къщата — музей са изложени и някои от скулптурите и пластичните произведения на изкуството на големия художник. Можете да видите друга част от тях в художествената галерия на града.

Историята на големия български художник също е изключително интересна. Роден точно в края на 19 век, на 22 февруари, 1899 година, той от малък проявява изключителен художествен талант. Художникът заминава да учи живопис в Мюнхен, където му преподава Карл фон Маар. Негови модели по време на престоя му в Мюнхен са Елисавета Багряна, Фани Мутафова, Светослав Минков, Николай Лилиев и редица други, които са и негови близки приятели.

На 35 години вече е професор по изящни и декоративни изкуства, излага картини в Художествената академия в София и е член на Българската академия на науките. Талантът и успехите му превръщат и в президент на международната асоциация за пластични изкуства към ЮНЕСКО-АГАР, а през 1982 година е избран и за член на Европейската академия за наука и изкуство.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram