В Конаре и Паничерево преписват Паисий

От 11 март в Старозагорска област деца и възрастни започнаха препис на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски

Патриотичната инициатива е свързана с 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски, 260 годишнината от написването на първото възрожденско произведение на българската историография и 60 годишнината от канонизацията на Паисий Хилендарски. Родолюбивата идея е на Комитет „Приятели на Зографски манастир“ с председател Димо Узунов. От години той води поклоннически групи в българската духовна обител „Свети Георги Зограф“ в монашеската република Света гора на полуостров Атон.

В инициативата се включиха и читалищата в община Гурково – „Генчо Къргов „, НЧ „Н Попов“ в село Конаре и НЧ „Изтрев“ в Паничерево. Те са посредници между тези, които вече започнаха да преписват Паисий в населените места, и организаторите на начинанието.

Крайният срок е 11 май, когато Българската православна църква почита Деня на Светите братя Кирил и Методий, а представянето на събраните пет части от направения препис на „История славянобългарска“ е насрочено за 16 юни в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram