В Казанлък са консултирани 6 родилки, пожелали да изоставят децата си

Вече една година Сдружение „Бъдеще за децата” си партнира с МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ в Казанлък и резултатът е включването на социален работник в работата на Родилно отделение. Неговата роля е с цел информиране и психо-социално консултиране на родилки, които са завили желание да изоставят детето си. Социалният работник работи по график в  отделението, а при подаден сигнал от медицинско лице и/или служител на Дирекция „Социално подпомагане”в Казанлък, се отзовава по спешност. Това е стъпка напред в прилагане на добрия европейски опит в работата със семействата, подчертават от Сдружението.

Навременната и координирана реакция при първите признаци на риск от изоставяне е изключително важна, за да може всяко дете да има шанса да живее със семейството си, а не в институция, коментират от „Социално подпомагане“.

В последствие в работата по тези случаи се включва екипът по Превенция /социален работник, психолог и мединска сестра/, който оказва интензивна подкрепа на родилката. Това включва домашни консултации и подкрепа в първите месеци от раждането на детето, подкрепа и работа с разширеното семейство и подкрепящата среда на родилката, застъпничество пред други служби и институции и др.

През месец януари са консултирани шест родилки, които са заявили желание да изоставят детето си. Целта на проекта „Прегръдка за всяко дете” е да се намали броя на децата, настанени в институции чрез изграждане на система от подкрепящи услуги и дейности за родителите, базирани на комплексен подход и междуинституционално сътрудничество. „Прегръдка за всяко дете” е с продължителност 27 месеца. Финансира се от Фондация „Лале“ и Фондация „Оук“, по програма „Вяра в децата и семейството“ и се реализира от Сдружение „Бъдеще за децата” като водеща организация, в партньорство с община Казанлък, Дирекция „Социално подпомагане” и МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram