Въведение Богородично. Ден на християнското семейство и християнската младеж

На 21 ноември е големият християнски празник Въведение Богородично; Денят на християнското семейство и християнската младеж.

Днес е и празникът на Девическия манастир – храм „Въведение Богородично“ в Казанлък.

Празникът Въведение Богородично е свързан с въвеждането на 3-годишната Мария в Йерусалимския храм. Момиченцето било поставено на първото стъпало на храма и сам? изкачило останалите 14 стъпала. Това се изтълкувало като знамение и от този момент малката Мария била обречена на Бога и останала да живее в храма.

Девическият манастир в Казанлък носи името на този голям празник.

Според една легенда през 1828 г. на казанлъчанката Сусана Генчева, монахиня от Калоферския женски манастир „Въведение Богородично“, се присънила Богородица, която я посъветвала да се върне в родния си град и да основе там манастир. Дълбоко вярващата жена изпълнила святото послание. Събрала 8 момичета от Казанлък за послушнички и започнала да ги обучава на църковнославянско богослужение и ръкоделие. Новосъздаденият женски метох бил приютен в къщата на известния търговец на розово масло Иванчо Клатната.

Монахините живели в лишения в продължение на 14 години с мечтата да построят истински манастир. Най-дейно с тази задача се заела една от сестрите – Зиновия Станчева. С помощта на брат й Димитър, който бил търговец в Браила, били събрани първите 1000 гроша. Откупили земята, на която се намира сега манастирът, и го узаконили с помощта на богатите търговци, живеещи в Цариград, братята Христо и Никола Тъпчилещови. За няколко години монахините пътували из Русия, Сърбия и Австрия, събирайки дарения за строежа на църква, монашески килии и женско сиропиталище.

За 15 години манастирският двор постепенно бил застроен. Манастирът бил наречен „Въведение Богородично“ като калоферския, от който дошла неговата основателка.

Манастирската църква е построена през 1866 година. Изографисването й е дело на трима зографи: Петко Ганин, Георги Данчов и поп Павле. По време на Руско-Турската война (1877/78) църквата е превърната в зърнохранилище, опожарено при отстъплението на турците. Оттогава стенописите в църквата са силно опушени и невидими за миряните. По време на войната в манастира се настанили част от войските на Сюлейман паша. След отстъплението на турците, част от руските войски били настанени за възстановяване в казанлъшкия манастир, а сестрите поели грижите за болните и ранените. В двуетажажната източна сграда бил устроен лазарет, а гробовете на тези, които не успели да оцелеят, могат да се видят около североизточната страна на храма. В двора на манастира също така може да се види монументален паметник в памет на загиналите руски войници, български опълченци и убитите в манастира 340 граждани на Казанлък. Църквата при Девическия манастир „Въведение Богородично“ е изградена с руски парични дарения.

През 1975 година храмът и мраморната чешма в двора на манастира са обявени за паметници на културата. В наши дни екип от реставратори под ръководството на Таня Димова възстановяват стенописите на уникалния казанлъшки храм.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram