Втори ден от Горещниците

16 юли е вторият ден от Горещниците. По време на горещниците – 15, 16 и 17 юли не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб. Неспазването на тези забрани води до пожари и градушки. Тези три дни се смятат и за най-горещите през годината.

Източноправославната църква почита на 16 юли паметта на мъчениците Антиноген и Юлия девица В Софийско (с. Желява и др.) по дните – 15,16, 17 се гадае какво ще бъде времето през месеците януари, февруари и март. Първият, вторият и третият горещник отговарят съответно на месеците януари, февруари и март. Ако горещникът е топъл, то и времето през съответния месец ще е меко, ако е хладен — предвещава студ и виелици. Във Велешко на този ден празнуват занаятчиите, чиито професии са свързани с огън. През тези дни хората се къпят в лековити извори, защото се вярва, че тогава силата им е особено голяма. На втория ден от горещниците не се пали никакъв огън.

На 16 юли над страната ще започне промяна във времето. От запад ще започне да нахлува новата въздушна маса, която до края на предстоящото денонощие ще обхване цялата страна. От НИМХ съобщават, че проявите на атмосферния фронт ще са с усилване на вятъра и понижение на температурите главно в западната част от страната. В останалата част от страната все още ще бъде горещо. Над Западна България облачността ще намалее до слънчево. Температурите към 14 ч. ще са от около 30° в северозападната част от страната до към 36-38° в източните райони.

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram