Втора година е недостъпен оригиналът на Тракийската гробница заради влошено състояние на фреските

Втора година свободният достъп на туристи до оригинала на Тракийската гробница в Казанлък е забранен. Ветото е наложено, защото се развалила климатичната система, а състоянието на фреските се влошило

 

Влизането в уникалното съорежение е спряно със заповед на министъра на културата, кмета на общината и директорът на градския музей през февруари 2013 г. Причината е „незадоволителното състояние на недвижимата културна ценност и влошеното състояние на стенописите“.

През 2005 година с помощта на дарение от Япония бе монтирана специална климатична инсталация, която да абсорбира въздуха от камерата и да позволява на ден през нея да минават до 20 човека. От Общинския съвет в Казанлък гласуваха цена от 20 лева за билет, а оттогава до затварянето й през 2013 г. оригиналът бе посетен от няколко хиляди души.

Опитите ни днес да получим информация за състоянието на фреските в Тракийската гробница не успя, тъй като оторизираните местни служители за това са с телефони извън обхват, от наши източници разбрахме, че климатичната инсталация се е повредила преди две години, по-късно е била ремонтирана, но стенописите не са в завидно положение. От Министерството на културата обещаха отговори утре, на място в Казанлък, където по спешност пристига главният инспектор по кулутрното наследство Димитрийка Ангелова. Експертът идва заради пропадането на друга гробница-тази на Севт III в Долината на тракийските владетели.

Преди 71 години заради англо-американските бомбардировки през Втората световна война над военния обект Марино поле край Карлово група войници от Казанлък получила заповед да изкопае окопи за укритие в района на Тюлбето. На 19 април 1944 година случайно попаднали на гробницата. По това време директор на местния музей бил Чудомир. Той веднага извикал археолози от София, които тутакси оценили високата стойност на находката.

През първите две години обектът останал открит, затова и част от рисунките в оригинала са изсивели. Дълги години достъпът до оригиналната гробница бил строго ограничен, за да не се повреждат стенописите вътре. В тази гробница реставрация и консервация не са правени никога. Тя и сега е най-посещаваният исторически обект в района, след нея е гробницата на Севт Трети в могилата Голямата Косматка до град Шипка.

Тракийската гробница в казанлъшкия парк „Тюлбето“ е първият обект в България, който от 1979 година е под защитата на ЮНЕСКО.

Достъпно за всеки желаещ е копието на гробницата, построено в съседство през 1974 година.

zapoved original

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram