Владиката освещава Здравния дом на Бонка Стайнова

На 6 февруари 1938 г. Здравният дом „Бонка Стайнова“ в Казанлък е осветен от Старозагорския митрополит Павел в присъствието на семейство Стайнови, директора на народното здраве, областния директор, кмета на града и много граждани.

През годините в сградата се извършват различни медицински дейности. Там се помещава зъботехническа лаборатория, медицински център, а днес партийният офис на ГЕРБ е настанен именно там.
Дарителството и здравето на децата са неизменна част от живота на Бонка Стайнова. На 14 март 1940 г., по случай своята 80-годишнина,тя отново предоставя средства на Казанлъшкия общински съвет, този път в размер от 50 хил. лв. Целта е да се учреди фонд за създаване на Дневен детски дом за кърмачета на майки работнички.

Същата насока има и следващото ѝ дарение от апр. 1944 г., когато изпраща 50 хил. лв. на кмета на града Иван Попдимит­ров. Тя желае общината да създаде фонд „за обзавеждане и поддържане на дневен дом за кърмачета“ на отрудените майки – работнички, чиновнички и др.

Домът трябва да бъде специално обзаведен, а за децата да се грижат лекар, сестри и гледачки през времето, в което жените са заети във фабриките, учрежденията или на полето.

За големите ѝ заслуги към децата и бедните казанлъчани на заседанието си от 20 март 1940 г. настоятелството на градския клон на Съюз за закрила на децата в България решава да я провъзгласи за своя благодетелна членка.

Няма данни как са използвани дарените средства.
Дарителството е вътрешна потребност и на всички представители на големия род Стайнови. Те щедро подпомагат безплатните ученически трапезарии в Казанлък, летните ученически колонии, църквите в града, читалище „Искра“, учредяват фонд за подпомагане на даровити и прилежни ученици от Механотехническото училище „Иван Хаджиенов“ и др.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram