Вицепрезидентът Илияна Йотова даде старт на тържествата за Трети март в Казанлък

С официална церемония по издигане на националния флаг пред сградата на Общината в Казанлък започнаха честванията за Деня на Освобождението на България. Церемонията бе уважена от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, която бе сред официалните лица.

Официалната програма за националния празник продължи на площад „Севтополис“. „Трети март е българското възкресение!“, заяви в словото си за завръщането на България на световната политическа сцена вицепрезидентът Илияна Йотова. „Трети март ни каза, че свободата никой не ни я е дал даром, че свободата дойде на крилете на най-високата цена и живота на най-свидните жертви, на най-големите български герои.“, посочи вицепрезидентът на България. „Наш дълг днес е да запазим мира и да го дадем на децата на този площад, които са толкова много!“, призова Илияна Йотова. Когато се покланяме пред паметта на героите, нека кажем, че тази клетва е да оставим и запазим мира за поколенията! Поклон пред паметта на героите!“, завърши словото си тя.

Кратка литературно-художествена програма представиха Вокална група „Искрица“ при Народно читалище „Искра – 1860“ с ръководител Стефка Денева, Пламен Мирянов и шестгодишната Деа Стоянова от Детска градина „Мечо Пух“ със стихотворението „Гордо Българско дете“.

На централния площад се проведе тържествена проверка-заря с участието на представителни роти на 61 Стрямска механизирана бригада и Военен духов оркестър на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Военният ритуал бе изпълнен с участие на Осми ученически гвардейски отряд на ПГ „Иван Хаджиенов“, първият в Старозагорско, част от Сдружението „Национална ученическа гвардия“. 25 момичетата и момчетата, облечени в гвардейски униформи присъстваха редом до военните.

Честванията в Казанлък уважиха и Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, председателят на Общински съвет – Казанлък Николай Златанов, бригаден генерал Деян Дешков – командир на 61 Стрямска механизирана бригада, ученици от казанлъшки училища, културни институти и патриотични организации, родолюбиви граждани.

Кулминацията на тържествата е днес на връх Шипка. Трети март ще започне с Благодарствен молебен, отслужен от Негово Високопреосвещенство Старозагорски Митрополит Киприан от 10,00 ч. в Храм-паметник „Рождество Христово“, град Шипка.

В 11:30 часа на площадката под историческия връх ще се проведе тържественото честване на 144 години от Освобождението, след което ще се състои поклонение и поднасяне на венци и цветя на Паметника на Свободата.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram