„Взаимопомощ“ представи проекта си за еко център в община Казанлък

Казанлъшка организация единствена представя България на международен семинар за „Зелен Еразъм“, който се проведе в Сандански от 18 до 20 май 2022 г. Основна идея на събитието е участниците от България и Р. Северна Македония да си помогнат в обмен на добри практики. На него присъстваха Марко Георгевски, изпълнителен директора на Националната агенция за европейски образователни програми и мобилност на Северна Македония и Михаил Балабанов – изпълнителен директор на Център за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР).

„Младежки център за развитие-Взаимопомощ„ беше единствената организация от България, която представи своята дейност на семинара. От „Младежки център за развитие-Взаимопомощ“ представиха дългогодишния проект  „Еко фестивал Казанлък“, който години на ред включва почистване на язовир Копринка. „От 2011 г. почистваме с доброволци язовира, тогава събрахме около 3 тона и забелязахме, че с годините намаляват отпадъците които събираме, но тази година огледахме района и смятаме, че отново е генериран много отпадък. В момента проучваме технология, която позволява от пластмасови отпадъци да се изработват пластмасови дъски“, коментираха от неправителствената организация, известна с това, че направи сал от пластмасови изхвърлени бутилки, както и с инициативи за повторна употреба.” -разказват Красимир Цанев, координатор на проектите на организацията и Атанас Митев – ментор и технически сътрудник.

„В момента осъществяваме проект „Зелена Европа” и „По-Зелена Европа”, с които искаме да изградим еко център в община Казанлък, с който ще покажем как може да се живее екологосъобразно”-разказва инж. Мария Славова, ръководител на европейските проекти по програми „Еразъм+” и „Европейски корпус за солидарност”. Мария още разказва, че организацията е била единствената, която е била поканена на този семинар, след успешното и участие миналата година през септември 2021 г.”

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram