Величка Николова с авторски дебют „В плен на светлината“

Тя е живото докозателство за това, че времето и годините са без значение. Ще я видите, където най-малко очаквате, но винаги е там, където има хора, празници и събития. И природа. Защото всеки неин кадър я улавя, с цялата й красота и багри.

Величка Николова открива първата си самостоятелна изложба, озаглавена „В плен на светлината“, тази вечер, в Музея на фотографията, от 17:30 часа.

Енергичната и лъчезарна фотографка е родом от Северна България, Русенска област. За себе си разказва: „Била съм съвсем малка, на около годинка, когато семейството ми са се заселили в Бургас. Там преминаха детските и младежките ми години.
Целият ми трудов стаж премина в системата на Министерство на енергетиката, като машинописка и технически секретар – „Електроснабдяване“ Бургас и Казанлък, където през 2008 г. се пенсионирах. През 1984 г., случайността ме доведе в „Градът на розите“, Казанлък, където живея и днес.
С любителска фотография се занимавам от 2005 г. Снимах семейството си, децата и мои близки. По-късно започнах да снимам по празниците в Казанлък – „Празник на розата“, „Чудомирови празници“, кукерски – в града и други селища“.

Величка Николава участва и в поредица от изложби:
– Изложба „Туризъм и пътувания 2011 г.”, организирана от фотографски сайт 4coolpics.com, сега photoplace.bg. Изложбата се състоя в София през 2012 г., където бяха избрани 2 мои творби;
– „Есенен салон“ – казанлъшки фотографи – 2018 г., 2019 г. и 2020 г.;
– Участия в организираните изложби от Община Казанлък, по случай Празника на жената 8-ми март – „Женското начало“ – 2019 г. и 2020 г.;
– XVII-ти фотопленер „В Долината на розите” през 2019 г.;
– Изложба „Долината в обектива на казанлъшки фотографи” през 2021 г.Мото:

За себе си признава, че докато може да държи фотоапарат в ръцете си и е здрава, ще снима. „Магията на фотографията ме зарежда и държи жива!“, посочва за себе си Величка.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram