Велики четвъртък – да боядисаме яйцата!

На този ден, според Евангелията, са се случили четири важни събития:
– Исус умива краката на учениците си.
– Провежда Тайната вечеря и установява Светите тайнства.
– Исус се моли в Гетсиманската градина.
– Предателството на Юда.

Във Велики четвъртък се съдържа богата символика. На този ден предците ни не работели и извършвали много обреди, най-важният от които е боядисването на яйцата. На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на литургията се четат 12 определени откъса от Евангелието, между които и тези за Тайната вечеря и предателската целувка на Юда. Всеки желаещ мирянин може да бъде помазан с елей за здраве.

Боядисване на яйцата

На Велики четвъртък, според традицията, се боядисват яйца. Първото яйце трябва да бъде червено, то символизира Христовата кръв. С него се прави кръстен знак върху челата на децата, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което се е пазило в къщата, за да носи здраве, радост и късмет на нейните обитатели. Следващото яйце също е червено – то се оставя в църквата в събота вечерта след празничната литургия. Боядисването на останалите яйца зависи от вкуса на всяка домакиня и от желанието на децата в дома.

Замесване на козунаците

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос. Обикновено козунакът се прави в кръгла форма и се украсява с плетеници, като в средата се слага червено яйце. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

Почистване на дома Посрещането на Великден в чистота – не само материална, но и духовна, е много важна част от всички ритуали преди празника. Почти през цялата Страстна седмица е забранена домакинската работа. Това е така, тъй като християните отдават мислите си на посланията и символите от последните дни от живота на Христа. Велики четвъртък обаче е отреден за пълно почистване – на дома, тялото и душата. В този смисъл някои домашни дейности са разрешени, но не всички – не се пере, например, за да не се предизвикат ураганни ветрове и градушки. Докато чистим, наричаме за добро.

Велики четвъртък е толкова значим ден, че съвременните хора дори се поздравяват един друг с картички.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram