Васил Самарски: Поведението на кмета Галина Стоянова буди съмнения за задкулисие, корупция и некомпетентност

Общинският съветник на БСП  търси отговорност от  кмета Стоянова за нестопанисваното бивше училище „Д.Андреев”, за фирмите, изпълнявали строителната общинска програма, за Сепариращата  инсталация и за делегацията до Лувъра

Общинският съветник Васил Самарски и председател на групата съветници от БСП в местния парламент в Казанлък внесе 4 питания до кмета на общината. Въпросите са поставяни нееднократно от граждани в социалните мрежи, в приемните на съветниците на левицата, както и от журналисти, но изпълнителната власт продължава да мълчи в продължение на няколко месеца.

Питанията са свързани с:

  • Наличието на застраховане, охрана и предявени претенции от кмета на община Казанлък, касаещи умишления пожар (по данни на Полицията) на обект общинска собственост „бивше училище „Димитър Андреев” в периода юни 2012 г-декември 2014 г.;
  • Наличието на договори с казанлъшки фирми-изпълнители на обекти от инвестиционните програми на Община Казанлък от периода 1.11.2011 год. до 30.04.2015 год.
  • Изпълнението на Решение на Общински съвет-Казанлък за сключване на Договор с „Грийнпланет” ООД без  обществена поръчка за изграждане на Сепарираща инсталация и нейната дейност за 10 години (Решение №498/04.03.2013 год.);
  • Финансирането, състава и резултатите на делегацията на Община Казанлък, участвала в откриването на българската изложба в Лувъра в Париж, Франция.

Според Васил Самарски тревога буди мълчанието на кмета Галина Стоянова по въпроси, които се поставят в публичното пространство за управлението на общината и не намират отговори. „Стана традиция в този мандат да се поднасят отговори само на въпроси, които на ГЕРБ им харесва и са част от популизма на управлението им, а не от дневния ред на казанлъчани. Отговорността  на един кмет не е в отсъствието на информация за публичните финанси, за изпълението на взетите решения от ОбС и избягването на отговори чрез процедурни хватки. Не трябва да забравяме, че Стоянова дойде на власт с посланието „Открито управление, гарантирано от ГЕРБ”. Но за съжаление поведението на кмета Галина Стоянова буди съмнения за задкулисие, корупция и некомпетентност”, смята Самарски. Той очаква отговорите на Стоянова на следващото заседание на Общинския съвет през м.май.

Питанията са на основание Закона за местното самоуправление и местна администрация и по реда, регламентиран в Правилника за организацията и дейността на ОбС-Казанлък ( чл. 33, ал.1, т.4 и ал. 2 от ЗМСМА във връзка с чл. 107 от ПОДОС-Казанлък).

 

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram