Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа представят в изложба

На 30-ти януари от 17,30 часа Музеят на розата съвместно с РАЦ-Казанлък домакинстват на документалната изложба: „Българският принос в културно-историческото многообразие на Обединена Европа“. Входът е свободен.
Панелната експозиция е подготвена от Научния архив на Българската академия на науките и включва 22 постера.

Изложбата включва документални свидетелства за дейността на българските книжовници и просветители, автобиографични и биографични документи, ръкописи на трудове, дневници, мемоари и спомени на наши учени, държавни, обществени, културни и военни дейци – членове на БАН. Акцент в експозицията е идеята за обединена Европа – с документи и фотографии от богатия архив на акад. Иван Шишманов, основател и пръв председател на Българската секция на Паневропейския съюз. Те убедително говорят, че още през 30-те години на XX век България възприема идеите на паневропеизма за сближаване и сътрудничество между всички европейски народи на политическа, икономическа и културна основа.

Представените в изложбата архивни материали са и своеобразен принос в културната програма по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Интресната експозиция ще бъде достъпна за посещения от гражданите до края на месец февруари 2018 година.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram