България целокупно може да се изложи заради безхаберието на Община Казанлък към гробниците

 

Не е изключено имиджът на страната ни сериозно да се компрометира пред света, заради немърливостта на Община Казанлък спрямо проблема с пораженията по прочутата гробница на Севт III край Шипка

 

От администрацията крият вече четвърти месец за щетите върху паметника на културата, настъпили вследствие обилните дъждове. Едва ден след като Пресс тв алармира на 18 март, че има опасно пропадане на земна маса в дромуса на гробницата, от музей „Искра” и Община Казанлък на 19 март  са подали сигнал в Министерството на културата. Това потвърди пред камерата ни Димитрийка Ангелова, главен директор на Инспектората за опазване на културното наследство, която спешно дойде с екип от експерти днес на проверка, незабавно разпоредена от министър Вежди Рашидов.

В най-кратки срокове от Министерство на културата трябва да бъде изготвена експертиза за размера на щетите на тракийската гробница на Севт III. Това още стана ясно по време на спешната инспекция на могилата Голяма Косматка,

Според Димитрийка Ангелова няма  гаранция дали и колко средства ще бъдат отпуснати за реконструкция на съоръжението, тъй като парите в специалния фонд за спешни ремонти на културни недвижимости са едва 500 хил.лева.

Ispekcia_Kosmatka_06

Експертите огледаха вътрешността на коридора на гробното съоръжение, където от нова година се изсипва пръст. Оттам музейните работници са изкарали повече от 5 кубични метра почва и са я разпръснали край могилата.

Ispekcia_Kosmatka_01

От месец паметникът на културата е затворен за туристически посещения. Ямата, отгоре, върху могилния насип е дълбока близо 2 метра, другата е покрита с парче балатум, видяха служителите на инспектората.

Ispekcia_Kosmatka_03

„Налягането на земната маса във връзка с обилните дъждове е започнало рушенето на тези стени, падане на камъни, свличане на пръст. Вследствие на което се е образувала и дупката“, коментира Димитрийка Ангелова от Инспекторат за опазване на културното наследство.

IMG_1529

Никой не можа да отговори на журналистите защо от музея и общината са пасували месеци наред и не са сигнализирали своевременно институциите, не са потърсили и помощ. Служители на музея са докладвали още в средата на януари на директора за бедствието в съоръжението, научи нашият екип. Гробниците в Долината на тракийските владетели са собственост на държавата, но в момента тече процедура те да бъдат предоставени на община Казанлък. Не стана ясно и на какъв етап е процедурата по преотдаването. Зам.-областният управител Мануил Манев не пожела да отговори на този въпрос на Пресс тв с аргумента, че не е дошъл да дава интервюта, но потвърди, че и в Областна администрация сигналът на Общината е постъпил също на 19 март.

Ispekcia_Kosmatka_02 (1)

Поддръжката на гробниците е скъпо начинание, коментираха експертите на министерството и трудно би се отдавало на общината, но пък приходите от туристите остават тук и трябва да се разходват за опазването на културните недвижимости.

През миналата година според директора на музея Момчил Маринов  гробницата в могилата Голяма Косматка е била посетена от 35 000 туристи.

Има сериозен риск туристическият сезон да бъде провален, смята археологът Диана Димитрова, един от откривателите на прочутата гробница, тя изрази силно притеснение за имиджа на България пред света, заради състоянието на световноизвестния  паметник на културата и то в момента, когато след по-малко от месец в парижкия Лувър ще бъдат изложени откритите в гробницата уникална бронзова глава на тракийския владетел и златния му венец.

Ispekcia_Kosmatka_04

„Предстои откриването на тракийската изложба в Лувъра. Има опасност, ако те пожелаят да снимат по обектите, откъдето произхождат артефактите за изложбата, България целокупно да се изложи. Това хич не е добра визитна картичка за страната ни точно в този момент. Отделно този обект носи приходи на хората в общината“, възмутена е Димитрова.

Ispekcia_Kosmatka_07

Още в началото на годината археолози алармираха, че трябва да се преосмисли порочната практика тракийските могили да се проучват в продължение на години, оставени отворени, както и че разкриването им трябва да върви паралелно с опазването им. Важен е и синхронът между специалистите-архитекти и археолози.

Диана Димитрова, коментира и че колегите й нямат думата, когато запчне социализацията на някой обект: „Археолозите обикновена са последните хора, които са търсени, когато се прави защитна сграда или социализация на голям археологически обект“.

Димитрийка Ангелова от Инспектората на Министерството на културата не отрече, че има сигнал за проблем с климатичната инсталация в гробницата „Шушманец“, но бе категорична, че няма такъв за „Оструша“. Там също има пропадане от високата влага през последните месеци, но министерстовото нямат информация, която да е подадена от Община Казанлък за проблем в това съоръжение..

Гробницата на Севт III бе разкрита през 2004 г. от екипа на покойния д-р Георги Китов. В нея бяха намерени бронзовата глава на владетеля и златния венец, които ще бъдат изложени на 15 април в Париж.

Хора от народа

 

Гледайте и репортажа по Пресс тв

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram