България празнува своето Съединение

В цялата страна днес ще бъде отбелязана тържествено 132-рата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия.
Програмата на Община Казанлък ще започне от 10:30 ч., с отслужване на водосвет за здраве и благоденствие в храма „Св. Йоан Предтеча“. Тук ще бъде представена Литературно-музикалната композиция „България – свободна и съединена“, а слово за Съединението ще произнесе директорът на ОБ „Искра“ Анна Кожухарова. В двора на храма е подредена изложба „Съединението на България в Казанлък“.

Годишнината ще бъде отбелязана в цялата страна, като традиционно център на честванията е Пловдив, който отбелязва деня като свой празник. Пловдивският митрополит Николай ще отслужи в 10 ч. в катедралния храм „Света Богородица“ тържествен молебен. След това ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов. В 9.30 ч. сутринта от площада в град Съединение ще започне 42-ият Международен мемориален маратон „Съединение“, чийто финал е на площад „Съединение“ в Пловдив.
През деня в града ще има различни празнични концерти, а в 19 ч. на площад „Централен“ ще започне възстановка на събитията от 6 септември 1885 година, представена от комитет „Родолюбие“.
В 20.30 ч. на пл. „Съединение“ ще започне тържествената заря-проверка, в която ще участва държавният глава Румен Радев.

6 септември е Празник и на община Съединение, и на община Чирпан.

Преди 132 години

Руско-турската война и Санстефанският договор не водят до създаването на суверенна българска държава.
По силата на договора България е подчинена на Русия окупирана територия, която в руските дипломатически документи дори не се нарича българска държава, а „Руско-дунавска област“.
С Берлинския договор се създава Княжество България, като се постановява временен статут на руската окупация, но българските земи са разпокъсани. Източна Румелия е отделена като васал на Османската империя.
Предците ни отказват да се примирят с потъпкването на националния ни идеал.

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия отхвърля върховенството на султана и обявява, че се присъединява към Княжество България. Това става след като Чардафон Велики (Продан Тишков) и майор Данаил Николаев влизат с отрядите си в Пловдив, арестуват областния управител на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и се създава временно правителство. Два дни по-късно княз Александър Първи Батенберг с манифест утвърждава присъединяването на областта и приема да бъде титулуван занапред като княз на Северна и Южна България.
Съединението получава международно признание с подписването през 1886 г. на Българо-турска спогодба. 6 септември е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 18 февруари 1998 г.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram