България е единствената страна с пълна готовност да започне изграждането на Южен поток

„България може да започне изграждането на Южен поток буквално от утре. Никоя друга държава в региона по трасето от Русия към Централна Европа няма такава техническа и организационна готовност да стартира строителството веднага. Другият голям плюс на България е, че има договорена рамка за финансиране и е въпрос само на процедура тя да влезе в сила при това без никаква тежест върху бюджета”. – това заяви зам.-председателят на БСП и бивш министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Според него руската газ, ще премине през територията на България, независимо как ще се казва проекта.

„Руската газ е европейски интерес и диалогът между ЕК и Русия не е спирал. Доморасли политици и енергетици злоупотребиха с темата, но не поради наивност, а заради субективни цели. С всички сериозни фактори от основните политически сили, с които съм водил разговори и сега, и като министър, обаче сме били съгласни, че темата не е затворена и трябва да работим.”, каза още Стойнев.

Според него сме узрели за политически съгласие и големите проекти не бива да ни разделят на фили и фоби, защото можем да бъдем единствено българофили.

Стойнев подчерта, че дори от гледна точка на т.нар. Наказателна процедура няма притеснения, защото сме отговорили на въпросите на ЕК и сме защитили юридически действията на три български правителства по проекта. „ЕК имаше въпроси около това как е създадена проектната компания и по какви правила са провеждани търговете от нея. България стана движеща сила на коалицията в ЕК „за” Южен поток и затова и получавахме въпроси. Отговорили сме перфектно и единственото нещо което сме ограничили е провеждане на нови търгове докато сме в диалог с комисията, което е само част от дейностите по проекта. В моя мандат и от името на Министерството няма официален документ към руската страна, с който да е информираме, че спираме проекта. Вярвам, че и министрите след мен са проявили здрав разум”, каза още той.

За България директното преминаване на руската газ гарантира сигурността на доставките. Ако планът бе следван, първата газ по проекта трябваше да дойде през 2018 г. „Такъв беше преди две години и още трябва да е големият ни план – сигурност на доставките, стратегическо енергийно позициониране в Европа, диверсификация на маршрутите чрез „Южен поток” и диверсификация на маршрутите и доставките чрез ТАП.  Част от този план е и икономиката”, припомни Стойнев.

Според него реализирането на руската газ през българското трасе ще е от полза за икономиката и големите индустриални мощности, за които газта е ключов ресурс. Южен поток освен всичко друго е мислен и като голям инвестиционен проект, което означава заетост, доходи, нов бизнес, приходи за бюджета. 11 области и 37 общини – пътят на трасето е и път на ползите за една голяма част от България, предимно икономически западащи региони. По предварителни анализи, изграждането му ще отвори близо 5 000 работни места. Строителни компании, транспортни фирми, производители, доставчици, търговци, компании в сферата на услугите ще получат поръчки и ресурс за развитие.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram