Бум на заразени от лаймска болест

11 са случаите на заразата от различни краища на страната само за една седмица, по данни на националната статистика. От началото на годината до сега инфектираните са 201. Инфекцията е в резултат от ухапвания от кърлежи, съобщава „Монитор“.

Кърлежите, които се срещат по нашите земи, пренасят най-често марсилска треска, кримска хеморогична треска, ку-треска и кърлежов енцефалит.

Не е задължително да откриете кърлеж, впит в кожата, за да се развие заболяване. Ухапванията от по-малките форми им форми – ларви и нимфи, остават незабелязани и хората не разбират защо се е зачервила кожата им. Дали има данни за инфекция ще прецени най-добре лекар инфекционист, обясняват лекари.

Лаймската болест протича на няколко етапа и може да продължи с години. Когато инфекцията се диагностицира в ранната фаза на заболяването – до един-два 2 месеца от ухапването, тя се лекува напълно с антибиотици, задължително изписани от лекар. Инфекцията се проявява с типично зачервяване на мястото на ухапването, увеличени лимфни възли в тази зона, както и с фебрилитет.

Епидемична обстановка в Старозагорска област е спокойна, сочат данните на РЗИ Стара Загора. Регистрирани са общо 31 случая на заразни заболявания, при 27 за предходната седмица. Само за един случай на марсилска треска от Стара Загора съобщават експертите в седмичния си доклад за заболеваемостта.

86 са случаите на ОРЗ, при 87 за предходната седмица.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram