БСП-Казанлък против решението на РИОСВ за разширение на производството на смоли в Горно Сахране

БСП-Казанлък с категорична подкрепа към жителите на общините Казанлък и Павел баня в усилията им за недопускане реализацията на инвестиционно намерение на Кастамону България АД.

Проектът е свързан с разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли в с. Горно Сахране, изразяващ се в увеличение на производствения капацитет на инсталацията за производство на карбамид-формалдехидна смола и на  нов продукт меламин-формалдехидна смола, меламин-карбамид-формалдехидна смола  и  изграждане на нова инсталация за производство на суровина (формалин 60%).

Общинските съветници на БСП предлагат местния парламент в Казанлък да приеме декларация  по повод решението на РИОСВ – Стара Загора за реализиране на инвестиционно предложение. 

„Споделяме тревогите на населението, че производството представлява заплаха за живота и здравето им, както и за чистотата на околната среда и водите, поради близостта на предприятието с източници на питейна вода, които захранват град Казанлък и  селата Горно и Долно Сахране.   Водите са  жизнено важен ресурс и общо наследство, което се опазва и защитава. Нека опазим Долината!“, се казва в декларацията. „Ние като Общински съвет не можем да останем равнодушни към опасенията на хората, нещо повече имаме възможност да ги подкрепим в усилията за запазване на природата в Розовата долина“, сочи документът.

От БСП апелират  компетентните институции да предприемат необходимите действия за отмяна на Решение № 1-1 /2023 г., издадено от директор на РИОСВ – Стара Загора.

Председателят на Групата на БСП Моника Динева отправя  и питане към кмета на Казанлък Галина Стоянова: Информирана ли е, че отредената площадка за реализиране на инвестиционното намерение се намира на отстояние 520 м от водоизточника на гр. Казанлък – плитки дренажи,  разположен в ПИ 16924.34.220 м. „Горна язла“ в землището на с. Горно Сахране, начин на трайно ползване: „извор за прясна вода“? Счита ли Община Казанлък, че реализирането на инвестиционното намерение на „Кастамону България“ АД представлява заплаха за замърсяване на околната среда и водите, предвид близостта на водоизточника до отредената за това площадка.

Прочетете тук целия Доклад – предложение до ОбС Казанлък:

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – КАЗАНЛЪК

ДОКЛАД

по чл.64 ал.1 от Правилника за устройството и дейността на Общинския съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация

от Моника Динева – председател на Група „БСП за България“

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

С решение по оценка на въздействие върху околната среда № 1-1/2023г., издадено от директор на РИОСВ – Стара Загора е одобрено решение за осъществяване на инвестиционно предложение: “Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли“ в УПИ III -501,503,504 в кв.76 и поземлен имот с идентификатор 16924.29.18 с. Горно Сахране, общ. Павел Баня с възложител „Кастамону България“ АД.

Решението предизвика публично изявено несъгласие на жители на Община Казанлък и Община Павел баня срещу реализиране на инвестиционното намерение, тъй като считат, че това ще доведе до сериозна заплаха от замърсяване на околната среда и водите.

Опасенията им не са безпочвени, тъй като отредената  площадка за производство  се намира в непосредствена близост до основните водоизточници за с. Горно и Долно Сахране и гр. Казанлък. Водоизточниците са плитки дренажи с дълбочина до 3-4м.

Водоизточникът на гр. Казанлък-плитки дренажи е на разстояние от 520м.от площадката и е разположен в ПИ 16924.34.220 м. „Горна язла“, в землището на с. Горно Сахране, начин на трайно ползване „Извор за прясна вода“, одобрено със заповед РД-18-1463/09.08.2018г. на ИД на АГКК, с дебит 200-415л/с. Водоизточникът на с. Долно Сахране е на разстояние на 615м. от площадката, разположен в ПИ 22808.35.106 в землището на с. Долно Сахране, начин на трайно ползване „Извор за прясна вода“, одобрено със заповед РД-18-1463/09.08.2018г. на ИД на АГКК.

Площадката за инициираното производство попада в пояс  II и III на водоизточниците за с. Горно Сахране и гр. Казанлък. Предвижданите с инвестиционното намерение дейности са забранени в пояс II и ограничени в пояс III – Приложение 2 към чл.10 ал.1 на  Наредба 3 за условията и реда за проучване, утвърждаване и експлоатация на СОЗ около водоизточниците и съоръженията за питейно – битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди.

Ние като Общински съвет не можем да останем равнодушни към опасенията на хората, нещо повече имаме възможност да ги подкрепим в усилията за запазване на природата в Розовата долина, както направи Общински съвет-Павел баня.

Предвид изложеното и на основание чл.21 ал.1 т.23  и ал.2 от ЗМСМА предлагам Общински съвет – Казанлък да приеме декларация със следното съдържание:

НИЕ, Общинските съветници в Общински съвет- Казанлък, изразяваме категоричната си подкрепа към жителите на Община Казанлък и Община Павел баня в усилията им за недопускане реализацията на инвестиционно намерение на Кастамону България АД за “Разширение и модернизация на действаща инсталация за производство на смоли“ в УПИ III -501,503,504 в кв.76 и поземлен имот с идентификатор 16924.29.18 с. Горно Сахране, общ. Павел Баня“, изразяващо се в увеличение на производствения капацитет на инсталацията за производство на КФС (карбамид-формалдехидна смола) от 43800 т/г. на 79 500т/г. , производство на  нов продукт меламин -формалдехидна смола (МФС)  8000 т/г. и на меламин-карбамид-формалдехидна смола (МКФС) – 500т/г. и  изграждане на нова инсталация за производство на суровина (формалин 60%) – 60 000т/г.

Споделяме тревогите на населението, че производството представлява заплаха за живота и здравето им, както и за чистотата на околната среда и водите, поради близостта на предприятието с източници на питейна вода, които захранват гр.Казанлък, селата Горно и Долно Сахране.  Водите са  жизнено важен ресурс и общо наследство, което се опазва и защитава. Нека опазим Долината!

Апелираме компетентните институции, да предприемат необходимите действия за отмяна на Решение № 1-1 /2023 г., издадено от директор на РИОСВ – Стара Загора.

Декларацията да се изпрати до Областен управител на област Стара Загора, РИОСВ- Стара Загора, МОСВ.

Представям доклада в електронен вид.

АДРЕСАТИ НА АКТА: Областен управител на област Стара Загора, РИОСВ- Стара Загора, МОСВ.

ДОКЛАДЧИК по време на заседанията на комисии – Моника Динева – общински съветник.

ДОКЛАДЧИК ПРИ РАЗГЛЕЖДАНЕ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ: Моника Динева – общински съветник.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram