Брайлови анотации и докосване на артефактите за незрящи, предвиждат в „Лапидариума“

 

Колони, капители, надгробни плочи, постаменти за статуи и части от тях-две глави и един торс, посветителни надписи и оброчни плочи ще обогатят колекцията на „Лапидариума“ на музей „Искра“.

Каменната експозиция /“лапидариум“ от латинската дума за камък „лапис“/ е разположена в двора на музея, под парадното стълбище, но до нея достъпът не е възможен от няколко години. От 1 юли, в продължение на 10 месеца, предстои нейното обновяване. Артефактите, с които ще се допълни „Лапидариума“ са от Елинистическата и Римската епохи, уточни уредникът от музея Меглена Първин. Основно паметниците от Елинистичната епоха са от проучването на столицата Севтополис и нейния некропол. Артефактите от Римския времеви период са от разкопки на светилища край Крън и павелбанскот село Виден, допълни Първин.

Обновяването на „Лапидариума“ е по проект на стойност 50 хил.щатски долара, средствата са осигурени от Фондация „Америка за България“ с посредничеството на Американския научен центрър в София. Съфинансирането на пfректа от страна на Исторически музей „Искра“ е около 18% от общата стойност.

Меглена Първин разказа още, че предстои изграждането на рампа към „Лапидариума“ за хора в неравностойно положение. За незрящите посетители, за първи път в Казанлък, се предвиждат специални анотации на брайлово писмо, към всеки един артефакт. Освен, че ще могат да „четат“, хората с проблеми в зрението, ще могат и да докосват каменните експонати и така възприятията им на експозицията ще бъдат пълноценни.

На снимката: Част от каменните артефакти, които ще попълнят колекцията на „Лапидариума“

lapidarium

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram