Близо 900 ще са участници в XVI-ото издание на Фестивала на маскарадните групи в Стара Загора

За първи път старозагорска маскарадна група от 20 участници ще се представи на 9 март в XVI-ото издание на Фестивала на маскарадните игри, с основен организатор Община Стара Загора. Те са студенти от Тракийския университет и жители на кв. „Железник“, родом от Ямболския край. Това разкри по време на пресконференция днес председателят на журито, фолклористът Крум Георгиев.
Тази година ще се изявят близо 900 участници в 24 маскарадни групи от всички етнографски области на страната, с 8 повече от миналата година. Най-многобройна – 70 души, е групата на участниците от Долна Секирна. Ще се представи и група от 14 деца от Дома за деца лишени от родителски грижи „Незабравка“ в Стара Загора.
Събитието е част от културния календар на Община Стара Загора и е финансирано с 5000 лв. от бюджета, като 3000 от тях са за наградния фонд на обща стойност 3 500 лв. То традиционно ще започне с пъстро и шумно дефиле на колоритните участници, които ще преминат под звуците на хлопки и чанове по бул. „Цар Симеон Велики“. Атрактивните старци, джамалари, бабугери, сурвакари, арапи и др. ще спрат на площада пред общината, където в 11.00 часа ще започне конкурсната програма.  Всяка група ще има по 10 минути време за представяне. Очаква се фестивалната програма да приключи до 17.00 ч.

Последвайте PRESSTV вече и в Telegram